Minulý rok byla upravena výmalbou pod kůrem celá podoba kostela z 19. století. Bělský farní kostel se tak stal nejkrásnějším kostelem v okolí právě díky celkovému restaurování.

Zbývá ale ještě dokončit sakristii. Ta je zřejmě nejstarším místem v Bělé pod Bezdězem. Pochází z první poloviny 14. století a byla vystavěna spolu s částí dnešního kostela při zakládání města.

Strop tvoří čtyři pole křížové žebrové klenby, kterou uprostřed drží osmiboký pilíř. V sakristii je uchovávána kamenná kuřívodská křtitelnice na tordovaném sloupu z doby kolem roku 1500.

Tři restaurátorské průzkumy

Letos se uskutečnily tři restaurátorské průzkumy, které zachytily původní podobu výmalby sakristie. Bylo zjištěno, že na většině plochy sakristie lze pod čtyřmi vsrstvami malby najít gotickou výmalbu ze 14. století. Objevena byla i figurální malba na východní straně sakristie a zazděný svatostánek.

Jde o jedinečný objev. Svatostánek byl zazděn v době, kdy se o figurální malbě už nic nevědělo. Tvoří ji dvě postavy andělé, kteří zřejmě klečí a se sepjatýma rukama a mají oči upřené k eucharistii ve svatostánku. Nad nimi se rozprostírá ozdobný závěs. Co kdysi bylo pod anděly ani na čem a zda klečeli, se již nedozvíme, protože zeď je v této výšce úplně poničená vlhkostí.

Nalezení svatostánku v sakristii otvírá nový pohled na historii kostela. Zdá se, že dnešní sakristie byla prostorem, kde se slavila mše svatá ještě před tím, než byl dostavěn vlastní gotický kostel.

Svatostánek v hlavním oltáři

Nyní se funkční svatostánek nachází na hlavním oltáři. Toto místo mu bylo vyčleněno od druhé poloviny 16. století. Je nejposvátnějším místem celého kostela. Uvnitř se nachází eucharistie proměněné hostie ze mše svaté.

Katolíci od dob apoštolů věří, že je tu přítomen Kristus, tak jak on sám řekl při poslední večeři. Proto při vstupu do chrámu věřící poklekají, a proto jsou také svatostánky, respektive celé oltáře, tak nádherně zdobeny. Dokladem je právě i nalezená vzácnost v bělské sakristii od neznámého, nicméně kvalitního umělce.

Prostor celé sakristie se bude restaurovat přibližně tři roky. Kromě výmalby se restaurátoři zaměří i na kamenné žebroví klenby. Na konci letošního roku by měla být hotová východní část sakristie s nevelkou, ale významnou částí středověké malby. Kostel je možné vidět před každou bohoslužbou, sakristie bude do konce roku uzavřena.

Čtěte také: Asfalt u kralupského kostela skrýval historické mozaiky

Kamil Škoda