Tyto skupiny spolupracují na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z Evropské unie a z národních programů, pro své regiony takzvanou metodou Leader. V českých regionech vzniklo relativně velké množství MAS. Z hlediska jejich počtu i objemu pro ně dosažitelných dotací je naše republika premiantem v rámci EU.

„Zájem o vznik MAS byl jistě v první řadě způsoben vidinou nové cesty k evropským penězům, to je pochopitelné," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Hlavním cílem však je systematický, partnerský a udržitelný přístup k rozvoji venkova. Jde zejména o zlepšování kvality života, služeb a životního prostředí ve venkovských oblastech," dodala.

Pověstné 'čertovo kopýtko'

Ministerstvo pro místní rozvoj je koordinátorem strategických dokumentů, na základě kterých jsou peníze poskytovány regionům. Zároveň musí zajistit, aby prostředky byly využity na potřebné věci a nedocházelo k plýtvání. Celkově může být prostřednictvím 180 MAS v ČR čerpáno zhruba 16 miliard korun. Předpokladem je však tvorba kvalitních, takzvaných integrovaných strategií, a zde se skrývá pověstné „čertovo kopýtko".

Do 31. března 2016 měly MAS předkládat první strategie, drtivá většina je podala na poslední chvíli a s chybami. Více než 90 procent ze 180 strategií bylo vráceno k přepracování s přehledem identifikovaných nedostatků. Sedm z nich muselo být úplně vyřazeno, protože se je nepodařilo ani po konzultacích připravit tak, aby byly použitelné. Budou muset být zcela přepracovány. Z řad MAS zaznívají i stížnosti na náročnou a složitou administrativu.

„Lze souhlasit s tím, že pravidla daná Evropskou komisí jsou složitá a požadavky na kvalitu zpracování vysoké. Proto jsme poskytli a dále poskytujeme metodickou pomoc a máme zájem na co nejrychlejším startu projektů vycházejících z těchto mnohdy velmi rozsáhlých strategií," vysvětlila ministryně Karla Šlechtová.

Dobrý příklad pro ostatní

V současnosti bylo 80 strategií dopracováno tak, aby je ministerstvo mohlo předat ostatním resortům, které projekty následně posuzují a schvalují dle své odbornosti. Vyžádalo si to však nemalé úsilí a jednorázové navýšení kapacit. Předpokládá se, že většina strategií bude schválena na podzim tohoto roku.

Dvě místní akční skupiny se se všemi požadavky již velmi dobře vypořádaly a jejich strategie byly schváleny. Konkrétně se jedná o MAS Region Kunětická Hora z Pardubického a MAS 21 z Karlovarského kraje. Obě mají možnost v následujících letech čerpat desítky miliónů korun na rozvojové projekty a, co je neméně důležité, využít část financí i pro svůj vlastní provoz. „Jsem přesvědčena, že tyto skupiny jsou výborně připraveny na využití evropských peněz a jsou i dobrým příkladem pro desítky dalších," dodala ministryně Karla Šlechtová.

Druhá výzva pro předkládání strategií byla vyhlášena 11. května 2016, příjem žádostí potrvá do 31. října 2016. „Pevně věříme, že se místním akčním skupinám podaří dokončit opravdu kvalitní strategie, které naplní očekávání a stanou se dalším zdrojem pro zvelebení našich regionů. Rádi jim v tom pomůžeme," zdůraznila závěrem Karla Šlechtová.

Čtěte také: Šlechtová očekává, že Babišovi kvůli rozpočtu ustoupí jen zčásti