Právě na koupaliště s tímto hodnocením se zaměřili tentokrát. Konkrétně se jednalo o koupací oblasti přehradní nádrže Orlík v části Středočeského kraje – Popelíky, Lavičky, Trhovky i Podskalí, potom písník Bakov na Mladoboleslavsku a také Tyršovo přírodní koupaliště v Rakovníku.

ZAMĚŘILI SE NA VODU SE STUPNĚM 3

„V tomto týdnu byla kontrola vod v přírodních koupalištích Středočeského kraje provedena pouze na lokalitách, na kterých byly v minulém týdnu zjištěny zvýšené obsahy sinic. Odběry tak byly zajištěny nad rámec monitorovacího kalendáře ve zkrácených termínech,“ řekl Luboš Mandlík, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální příbramského pracoviště.

Přístroj, který se objevil na hladině jezera v Sadské.
Sadská bojuje proti sinicím ultrazvukem

Analýzy odběrů z toho týdne pak potvrdily, že se obsah sinic zvýšil. Koupat se je však stále možné, uvádí hygiena. „Ověřené hodnoty se pohybují ještě na úrovni, podle kterých je kvalita vody nadále hodnocena stupněm 3. Koupání tedy není omezeno, pouze lidem se sníženou imunitou, případně alergikům a malým dětem či těhotným ženám však jednoznačně doporučuji, aby se po vykoupání osprchovali,“ řekl Luboš Mandlík.

Ostatní lokality, které hygienici sledují, byly podle posledního ověření z minulého týdne v pořádku. „Vzhledem k trvalým vysokým teplotám se i zde může voda začít rychle zhoršovat. Plánované odběry v příštím týdnu ověří další vývoj,“ naznačil.

POZOR NA KVALITU VODY, RADÍ HYGIENICI

Podle jeho slov by návštěvníci měli věnovat zvýšenou pozornost kvalitě vody, ve které se chtějí koupat, pokud míří na přírodní koupaliště – ať už hygienou sledovaná, nebo nikoliv. Pokud narazí na výrazné zelené zabarvení, které se navíc projevuje při hladině, měli by se vždy osprchovat. „Pokud se na hladině koncentruje fytoplankton ve větší míře, to znamená, že vytváří souvislý povlak – vodní květ, výše uvedené skupině návštěvníků přírodních koupališť bych v takovém případě koupání nedoporučil,“ poznamenal.

Ilustrační fotografie.
Sucho a horko ovlivňuje dodávky pitné vody