Viditelné změny potvrzují i výsledky posledních plánovaných rozborů vzorků vody odebraných na konci koupací sezony v přírodních koupalištích i hygieniky sledovaných koupacích oblastech. V některých lokalitách byl v posledních dvou srpnových týdnech potvrzen významný rozvoj sinic, upozornil Luboš Mandík z příbramského pracoviště krajské hygienické stanice, jenž se sledování koupacích vod dlouhodobě věnuje v celokrajském měřítku.

Dítě s rouškou - Ilustrační foto
Někde s rouškou, někde bude muset jít prvňáček do třídy zcela sám

„Jednalo se o koupací oblasti přehradní nádrže Orlík, části lokalit Slapské přehrady a písník Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku,“ upřesnil Mandík. S tím, že právě kvůli výskytu sinic je na Orlíku i na Slapech řeč o hodnocení kvality vody stupněm 3 na pětibodové škále obdobné školnímu známkování; Bakov kvůli masivnímu výskytu sinic dokonce dostal čtyřku. Což znamená, že vodu hygienici označují jako nevhodnou ke koupání. Zrovna v Bakově, kde horší hodnocení nebylo překvapením ani v minulých letech, však na to má dost návštěvníků jiný názor: koupání jim prý nepřináší problémy, a to nezávisle na oficiálním známkování. Mandík má však jasno: „Koupání raději nedoporučuji.“ Hovoří v té souvislosti o dobře míněné radě, určené především lidem trpícím alergiemi, malým dětem a těhotným ženám. Žádný zákaz koupání, jak se označuje stupeň 5, hygienici letos v kraji nevydali.

Obezřetnost se vyplatí

V souvislosti s tím, že meteorologové pro září očekávají počasí, které by ještě k vodě mohlo lákat, se sluší připomenout, že poslední plánované měření v letošním roce potvrdilo, co se vzhledem ke slunečným a teplým dnům dalo očekávat: sinice neustoupily – a ve větší míře se vyskytly i na některých dalších lokalitách.

„Na všech koupacích oblastech v příbramské části orlické nádrže, konkrétně Podskalí, Trhovky, Lavičky i Popelíky, se obsah sinic výrazně nemění a voda je stále hodnocena stupněm 3. Stejná situace je i v koupací oblasti Županovice a nově i na Staré Živohošti na nádrži Slapy. Další novou lokalitou, kde byl ověřen zvýšený výskyt sinic, je písník Hradišťko I v okrese Kolín,“ shrnul Mandík aktuální situaci. V místech s trojkou doporučuje dát si po koupání sprchu v kempu. „Tato informace je aktuální především pro lidi trpící alergiemi, oslabené jedince, malé děti nebo těhotné ženy,“ upozornil hygienik.

Z požáru stodoly v Lázních Toušeň
Bouřka lámala stromy, především však zničila stodolu

Osprchovat se lze ostatně doporučit lidem z těchto skupin i jinde. Zvláště u pláží na Slapech, kde dostala kvalita vody dvojku nejen kvůli chlorofylu snižujícímu průhlednost, ale i v důsledku obsahu sinic. Ty se zatím vyskytují v množství, které pro koupání nepředstavují omezení – nicméně vlivem teplého počasí by se v příštích dnech mohly pomnožit.

Řada oblíbených lokalit v kraji však může i na konci sezony nabídnout v případě příznivého počasí prakticky ideální podmínky: kvalitní vodu s hodnocením na stupni 1 – případně s dvojkou kvůli snížení průhlednosti související s výskytem chlorofylu. To je případ jezer Poděbrady a Ostrá v okrese Nymburk, Proboštských jezer a přírodního koupaliště Vyžlovka na Praze-východ či Tyršova koupaliště v Rakovníku.

S dalšími kontrolami kvality vody na více navštěvovaných místech koupání v přírodě, naplánovanými podle předem stanoveného monitorovacího kalendáře, počítá krajská hygienická stanice až příští rok v polovině května. Tehdy tradičně začíná sledování, jež pak trvá až do sklonku srpna.