„Ředitelům nemůžeme cokoli nařizovat,“ řekla ve čtvrtek Deníku Dana Šalamunová ze středočeské hygienické stanice. Zdůraznila, že už pojem „ředitelské volno“ odráží fakt, že jde o rozhodnutí vedení školy. Existují nicméně regiony, kde školy dostaly doporučení od hygieniků i politiků: volno vyhlásit. Na pondělí a úterý tak, aby se spojilo s prázdninami kolem čtvrtečního státního svátku – a kolektivy žáků, učňů a studentů se nesešly po celý týden. S oběma víkendy vlastně po devět dnů.

I když ne všechny školy pokynu uposlechnou, bude jich hodně. Hlavní město Praha i kraje Jihočeský, Moravskoslezský a Olomoucký, o nichž je v této souvislosti řeč, patří mezi oblasti republiky, kde je situace kolem šíření koronaviru nejtíživější. Středočeská hygiena plošné doporučení nechystá; hejtmanství také ne. I krajský radní pro školství Milan Vácha (STAN) ve čtvrtek uvedl, že vše je na vedení jednotlivých škol. „Situace ve středních Čechách se samozřejmě zhoršuje jako v celé zemi, ale i vzhledem k tomu, že nejsou připravené žádné návazné kroky, jako například testování ve školách, zatím vše necháváme na uvážení ředitelů,“ konstatoval.

Očkování vakcínou proti covidu-19. Ilustrační foto.
Dokončené očkování má 778 a čtvrt tisíce Středočechů všeho věku

Jestliže na sklonku minulého týdne hygienici v celém kraji evidovali 166 škol s výskytem onemocnění covid-19, nyní, podle údajů ze čtvrtečního odpoledne, se jejich počet vyšplhal na 231. Celkově jsou ze škol nyní hlášeny 524 pozitivní osoby (o 123 více než v minulém týdnu) – z toho žáků a studentů je 436 (nárůst o 83) a pedagogů 52 (plus 4); počet pozitivity u technicko-hospodářských pracovníků vzrostl během týdne z jednoho případu na tři. V karanténě je nyní 6113 žáků a studentů (před týdnem jich bylo 4888) a pedagogů 160 (v minulém týdnu 114). „Nejvíce škol s výskytem koronaviru zůstává v okrese Mělník,“ sdělila Deníku Šalamunová.

Nových případů výrazně přibylo

Nově prokázaných onemocnění covid-19 bylo ve středních Čechách podle údajů ministerstva zdravotnictví ve středu 355. Pozitivně může působit snad jen fakt, že je to o 39 méně než v úterý. Jinak je ale nástup koronaviru v kraji nepřehlédnutelný: zatímco v minulém týdnu se počty nových případů zjištěné v pracovních dnech v kraji pohybovaly mezi 145 a 177 případy, v tomto týdnu se čísla zatím vyvíjela následovně: 310–394–355. Lidí s covidem bylo ve středních Čechách podle krajského úřadu ke středě 2791. Středočeské nemocnice se staraly o 36 pacientů s koronavirem – z toho o 25 neočkovaných.