Máme-li konec prázdnin a začátek školy, můžeme směle rozdávat známky. Není to nadsázka: kvalitu vody hygienici hodnotí pěti stupni, přičemž jednička znamená vodu vhodnou ke koupání, zatímco pětkou se rozumí zákaz koupání. Výbornou kvalitu vody – skutečně na jedničku – si Slapy udržely prakticky po celou sezonu. Až na sklonku prázdnin už nebyla voda v Županovicích a na Staré Živohošti na Příbramsku tak průzračná, a tak dostala klasifikaci 2.

Nicméně i na hojně navštěvovaném Orlíku, jehož koupací oblasti uzavřely sezonu s trojkou, byla voda výborná až do poloviny července; pak se ale začaly množit sinice. „Až na ojedinělý případ krátkodobého zhoršení na stupeň 4 v koupací oblasti Podskalí se však voda udržela na stupni 3. To lze vzhledem k výjimečně teplému a slunečnému počasí brát jako dobrý stav. V minulosti jsme na orlických lokalitách zažili sezony horší,“ připomněl vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální příbramského pracoviště hygieniků Luboš Mandík.

Celkově si hygienici průběh léta pochvalují – s tím, že na většině středočeských přírodních koupališť bylo pro návštěvníky plavání příjemným zážitkem. „I když se letošní prázdniny vyznačovaly extrémními teplotami a slunečným počasím, voda si v průběhu koupací sezony na většině sledovaných lokalit udržela dobrou kvalitu,“ připomněla v úterý Rážová. „Přesto jsme oproti loňsku, kdy to nutné nebylo, vyhlásili na dvou místech zákaz koupání: na Nymbursku na jezerech Poděbrady a Ostrá,“ poznamenala s odkazem na výrazné zvýšení podílu sinic.

Ke konci každé sezony tradičně bývá voda nevhodná ke koupání také v písníku Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku – letos si však udržela kvalitu na stupni 3. Jako nevhodná ke koupání se stupněm 4 byla ke konci sezony označena razantně se zhoršující voda v přírodních koupalištích Jureček a Vyžlovka na Praze-východ.

„Také v letošní sezoně jsme na některých místech zaznamenali atypický vývoj,“ upozornila v úterý Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. „Například na přírodním koupališti Nový rybník v Příbrami se vyskytly sinice, které zde v předchozích sezonách zaznamenány nebyly – a lokalita, známá kvalitní vodou, byla po celý srpen hodnocena stupněm 3 – zhoršená kvality vody. Zrovna tak na Tyršově koupališti v Rakovníku, kde byla voda dokonce hodnocena dokonce stupněm 4 – tudíž ke koupání nevhodná,“ konstatovala.

Ilustrační foto.
Pokuty padly za ohně i vodu