Placení demonstranti?

Starostové a nezávislí podle tvrzení předsedy klubu ANO Martina Hermana, který je také krajským radním pro oblast investic a veřejných zakázek, používají v rámci politického boje „placené klaky“. Herman v té souvislosti zmínil údajné najímání demonstrantů na akci proti desetimilionové podpoře kraje pro oslavy výročí motocyklové značky Harley-Davidson, jejíž příznivci si v červenci v Praze připomínali 115. narozeniny firmy.

„Nejenže vyplácení 100 Kč na hodinu za účast na demonstraci, které nabízel STAN, posouvá naši politickou kulturu na úroveň toho horšího z Latinské Ameriky. Navíc existuje důvodné podezření, že pražská akce představuje jen špičku ledovce,“ prohlásil Herman. „Posledním případem je demonstrace proti volebnímu mítinku ANO v Kolíně,“ doplnil s odkazem na město, kde jedna z nejznámějších tváří STAN, poslanec Vít Rakušan, obhajuje v komunálních volbách post starosty.

Falešný volební leták.
Předvolební boj se rozjel naplno: V Kutné Hoře padla už dvě trestní oznámení

Jedná se prý o lež

Rakušan odmítavě vrtí hlavou. Pro Deník v pátek zdůraznil, že žádné protesty proti politickým soupeřům neorganizoval. Právě naopak: na svém profilu na sociální síti vyzýval ke klidu. „Když se podíváte na můj osobní facebook, najdete, že jsem den nebo dva předem všechny vyzýval, aby se chovali slušně a nezavdávali sebemenší příčinu, reagoval Rakušan na prohlášení ANO. To označil za „absolutní lež“ – přičemž po volbách chce probrat s právníkem, zda nedošlo k překročení zákona. „Absolutně odmítám, že bych kohokoli k protestům motivoval – a komukoli za to něco nabízel; ať už v penězích, nebo nefinančně,“ uvedl. S dodatkem, že osudný den v Kolíně osobně nebyl; měl jednání v Praze.

S Hermanovým vyjádřením Rakušan na sociální síti seznámil své příznivce – a nezůstalo to bez odezvy. „Někdo se podivuje, že ANO nechápe, že ty protesty byly autentické, jiní si dělají legraci, že když jsem měl za účast platit, tak jim dlužím. Podle reakcí na facebooku to vypadá, že si pan Herman docela naběhl,“ shrnul Rakušan, jak vnímá ohlasy od svých příznivců.

Roční výročí změny

ANO se však nevěnuje jen akci v Kolíně. Výhrad má mnohem víc. Mimo jiné připomíná loňské napětí ve středočeské koalici spojené i s tvrdou kritikou tehdejších radních za STAN, které v říjnu 2017 vyvrcholilo vypovězením koaliční smlouvy hnutím ANO. Původní sestavu ve vedení kraje, složenou z ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, před rokem nahradilo spojenectví ANO s ČSSD podporované komunisty.

Videosouhrn 4. října 2018
Únos přímo z parketu a starosta, který ztratil řeč: prohlédněte si videa dne