„Se značným ohlasem se také setkávají naše nové nabídky k návštěvě míst spojených s děním za první republiky nebo s milostnými příběhy – a hodně se lidé zajímají také o gastronomické zážitky,“ připomněla. Doplnila, že jen v sobotu se dva lidé ptali také na pivní toulky po středních Čechách. I to je téma, k němuž krajský turistický management bude připravovat propagační materiál, řekla Janetzká Deníku.

Adrenalinové zážitky nechybějí

Bez odpovědi ostatně nezůstala ani třeba otázka, kterou Deník zaznamenal přímo u stánku: kam má ve středních Čechách vyrazit zájemce o svezení tankem. Do Milovic, kde takový zážitek mohou nabídnout Vratislav Veselý nebo Pavel Komenda. Středočeský stánek ovšem představil návštěvníkům také další příležitosti k zážitkům. Přímo na stánku bylo možno obdivovat i koš horkovzdušného balonu. A pro leckoho byl už pouhý pohled na koš načekaným zážitkem: dost lidí se netajilo tím, že si balonový koš původně představovali mnohem větší.

Nebylo ovšem možno přehlédnout, že společný krajský stánek nebyl na veletrhu jediným zástupcem regionu. Některé středočeské lokality měly v Holešovicích vlastní prezentace. Například v bezprostředním sousedství město Benešov – či opodál lidický památník hned vedle kolegů z Terezína. Ale třeba i muzea v Mělníku nebo v Příbrami, která fungují jako příspěvkové organizace kraje. 

Jezero v Poděbradech
Hygienici už se chystají na květnové kontroly koupališť

Pobaví, když kouzla provází legrace

S velikým zájmem i smíchem rychle se shlukujícího publika se v sobotu u středočeského stánku setkalo vystoupení iluzionisty z líbeznického Divadla kouzel Pavla Kožíška. Diváci nejen tleskali, ale také se dost nasmáli, když Kožíšek ukázal, že pořádná zábava přichází ve chvíli, kdy kouzelníkovy hbité ruce doplní stejně mrštný jazyk. A také předvedl, že tím správným kouzelnickým uměním není jen oklamat smysly přihlížejících, ale také ošálit jejich očekávání překvapivou pointou přicházející právě ve chvíli, kdy se lidé domnívají, že podstatu triku prokoukli. Jeho první asistentkou se při „čarování“ s kartami stala krajská mluvčí Nicol Lenertová, již pak vystřídaly dvě ženy z publika; z dobrodružství při jednom z triků, u kterého nechyběly ani plameny, také vyvázla bez úhony dvoutisícovka z peněženky jednoho z přihlížejících mužů.

Dvojice Středočechů z Dakaru

Jenom slovy a promítanými obrázky, ale rozhodně ne méně zajímavě, se představili další hosté středočeského stánku, jejichž přítomnost potěšila nejen posluchače, ale i sběratele podpisů. Byli mezi nimi geolog, klimatolog, filozof a spisovatel Václav Cílek a hned dva účastníci dakarské rallye: z Berouna pocházející Gabriela Novotná, první česká motocyklistka, která se letos postavila na start tohoto závodu, avšak zlomenina klíční kosti jí zabránila dojet až do cíle, a někdejší motocyklový závodník Lukáš Kvapil nyní žijící v Buštěhradu a Přední Kopanině, který, jak sám říká, se v loňském ročníku „rozsekal“ natolik, že se závoděním na motorce je konec. Letos se na Dakar vrátil alespoň jako řidič auta novinářského týmu – avšak netají se tím, že má další plány: cíl by chtěl vidět i jako závodník. Byť už ne jako motorkář, ale v kategorii automobilů.

Ilustrační foto.
Nemocnost nepatrně klesla, zákazy kvůli chřipkové epidemii trvají

Nyní se rozhoduje o příštím roce

„Během dvou měsíců se mi všechno rozhodne,“ říká Kvapil, který, když nezávodí, pracuje u vojenské policie. Jak dopadnou jednání s partnery, sponzory a dalšími lidmi, kteří se kolem Dakaru točí, bude prý jasné do konce března; nejpozději v dubnu. „Mám tajemství, kde se chci objevit, naznačil Kvapil, přičemž z jeho dalších slov vyplynulo, že by se příznivci motoristického sportu snad mohli dočkat i čtyř překvapení. Vše ale zatím zůstává otevřené; pokud dobře dopadne jednání se sponzory, bude se řešit účast na kvalifikačních závodech. Rallye Dakar je totiž jen pro ty nejlepší – slova hovořící o tom, že vítězem se stal už ten, kdo stanul na startu, rozhodně nepřehánějí. A pokud by vše snad neklaplo letos, prý to vyjde to napřesrok. Nebo ještě o rok později.

To Novotná (u níž asi leckoho zaskočí, že peníze na svou lásku ke dvěma kolům vydělává jako překladatelka a lektorka angličtiny a francouzštiny), jež se kvůli své premiérové účasti na Dakaru nerozpakovala vzít si hypotéku, má jasno: udělá vše pro to, aby se extrémní závod světové proslulosti pokusila v sedle motocyklu zvládnout celý již z kraje roku 2019. I díky tomu, co předvedla letos, už je prý jednání se sponzory snazší než dřív (a to navzdory tomu, že zrovna motorkáři nejsou těmi, kdo může nabídnout úplně ideální viditelnost loga).

I o takovýchto souvislostech, ale hlavně o Rallye Dakar z jezdeckého hlediska, si s ní zanedlouho mohou zájemci přijít popovídat na besedě spojené s představením fotografií a videí uspořádané ve městě, kde vyrůstala. Bude to v neděli 25. února od 19 hodin v pivovaru Berounský medvěd, kam přijedou rovněž mechanici, takže zájemcům se naskytne příležitost debatovat o Dakaru také z pohledu dění v zázemí (což je na rozdíl od zážitků jezdců úplně jiný svět). „Zahájíme tam sérii šesti setkání konaných během února a března ve městech po celé republice. To další se uskuteční hned další den v Praze: 26. února v prostorách Impact Hub na Smíchově – nebo, chcete-li, u Újezda,“ řekla Deníku závodnice, která podle vlastních slov nikdy neměla vysloveně holčičí zájmy. 

Ženský pohled ale nezapře: nyní chce závodit s plným nasazením, protože chce stihnout maximum. Až jednou přijdou děti, bude to prý nejspíš znamenat konec kariéry – nebo přinejmenším hodně dlouhou pauzu. Mimochodem: takhle vidí svou budoucnost žena, kterou mluvčí středočeského hejtmanství Nicol Lenertová představila návštěvníkům veletrhu Holiday World jako „perlu středních Čech“. „Krásná, chytrá, odvážná – ale také velmi vzdělaná mladá dáma,“ shrnula Lenertová své dojmy z rozhovoru – přičemž neopomněla ocenit ani jedinečné vyjadřovací schopnosti a mimořádnou schopnost pohotově a s noblesou reagovat i na otázky, který vyžadují přemýšlení. 

Veronika Vrecionová.
Veronika Vrecionová: Vesnickým obchodům a hospodám velmi ublížilo zavedení EET

Do přírody, za kulturou – nebo do nákupních center?
Pozoruhodně se při svých vystoupeních na veletrhu Holiday World neshodli na tom, kam by pozvali návštěvníky, hosté vystupující v rámci doprovodného programu na středočeském stánku. Třeba známý geolog Václav Cílek, jehož autorský tým přednedávnem vydal knihu Voda a krajina, hodně čerpající právě ze středočeských zkušeností, překvapil slovy, že by lidi poslal do nákupních center. „Nepřekáželi by v přírodě,“ vysvětlil své stanovisko, záměrně formulované poněkud provokativně.

„Já moc nenakupuju; nic nepotřebuju,“ reagovala motocyklová závodnice Gabriela Novotná. „Ať žijou on-line nákupy,“ poznamenala s tím, že před Vánoci byla v Řecku – a aby něco stihla, byla toto jediná cesta. O tom, kam ve středních Čechách lidi pozvat, ovšem nepochybuje: přece na Berounsko, kde vyrůstala a kam jezdí za rodiči, jak to jen jde. „Křivoklát na jedné straně, Karlštejn na druhé. A za sebou Stradonice, před sebou Skryje – a také je tu Tetín. K tomu pak sportovní vyžití v přírodě, které se dá využívat celoročně. Prostě: Berounsko je nejlepší,“ nepřipouští Novotná pochybnosti. Jedním dechem navíc připomněla, že ji až překvapuje, jak to na Berounsku žije: konají se besedy, koncerty… 

Spoustu příležitosti, kam člověk může zajít, oceňuje i bývalý motocyklový a nyní a automobilový závodník Lukáš Kvapil, jemuž se líbí i vhodné terény, kde může trénovat na kole. I když loni nevynechal ani ples středočeského hejtmanství v Benešově (a také letos se chystá na ten mladoboleslavský), netají se tím, že stejně dokáže ocenit i domácí relax – s tím, že pochopení pro to, že také odpočívat je třeba, má i jeho žena (mimochodem: manželka a trenérka v jedné osobě). „Knížku ale přečtu tak jednu za dva roky,“ připustil Kvapil s tím, že nyní je pro něj středobodem světa osmiměsíční dcera. „Kromě kojení zvládám všechno,“ pochlubil se. S velkým uznáním přitom hovoří o tom, jak manželka, která je sama aktivně sportuje (věnuje se závodům všestrannosti jezdců na koních zvaným military) dokáže po návratu z tréninku pochválit, jak se holčičce věnoval – a ona sama si mohla užívat svého sportu. „I kdyby holka byla celá od čokolády,“ poznamenal. „Netlačí na mě a rodinný krb dokáže skvěle ovládat: já nemusím, já chci,“ prozradil, jak funguje domácí zázemí.

Sám si o dovolené dokáže podle vlastních slov užívat okolí jako člověk, který má volno: zajet se podívat na Křivoklát, Karlštejn, ale i na Pražský hrad. Jedním dechem ale připomněl, že k dovolené patří i cesty do Tuniska, kam se zdokonalovat při jízdě v dunách jezdí i další závodníci. Neopomněl přitom opětovně zdůraznit, jak úžasnou má ženu: role manželky a trenérky tam dokáže oddělit.

Ilustrační foto.
Turismus v kraji hlásí historický rekord: přes milion návštěvníků