Letos se koná již šestý ročník – a stejně jako v minulosti nabízí deset turistických pochodů o různých délkách i fyzické náročnosti, rozplánovaných až do podzimu. Pro letošní rok navrhl pět tras Klub českých turistů (KČT) a dalších pět jich bylo vybráno ve spolupráci se Středočeskou centrálou cestovního ruchu. Trasy z minulých ročníků se neopakují; výšlapy nabízejí objevování stále nových zákoutí středních Čech.

Výletníky zavedou na místa, která opravdu stojí za návštěvu, ocenil radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO). „Každoročně se do soutěže zapojují tisícovky lidí, přičemž jich spousta pravidelně absolvuje celý seriál,“ připomněl. Odměnou pro vytrvalce, kteří nevynechají ani jeden z úseků, bude kromě nových zážitků a posílení fyzické zdatnosti také speciální odznak Středočeské desítky.

Stotisícová dotace, kterou kraj poskytne Středočeské oblasti KČT, poslouží především pro výrobu „cestovního pasu“ Středočeské desítky, do kterého budou účastnící jednotlivých pochodů dostávat razítka, ale také umožní pořídit propagační materiály, suvenýry, občerstvení pro účastníky nebo zaplatit věcné ceny do soutěže.

Trasy Středočeské desítky pro rok 2020
- Zimním Polabím (Brandýs nad Labem, Čelákovice)
- Masarykova Hluboš (Příbram, Jince, Hluboš)
- Za Havlíčkem ze Slaného do Bílého Oujezdce (Slaný)
- Do Okoře bez oře – Jarní sraz turistů Středočeské oblasti KČT (Kralupy, Zákolany, Okoř)
- Krušovický vejšlap (Stochov, Řevničov, Krušovice)
- Kolečko Českým rájem (Horní Bousov)
- Pytláckými roklemi (Říčany)
- Mělnický hrozen (Mělník)
- Na cestě k porážce – Po stopách bitvy u Rakovníka roku 1620 (Rakovník)
- Podzimní setkání turistů Středočeské oblasti KČT (Kutná Hora)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ředitelka Lehmannová (zcela vpravo), na vozíku sedící poslední žijící lidická žena Jaroslava Skleničková. Ředitelce vyjádřila veřejnou podporu a požádala ministra, aby její rezignaci nepřijal.
Památník Lidice je bez vedení a další zaměstnanci končí
Dobrovolníci celé čtyři dny sbírali a odváželi na lodích odpadky z nepřístupných zátok Orlíku.
Na mimořádně odhalené břehy Orlíku vyrazí týmy uklízečů. Kdo se přidá?