Skutečný počet očkovaných Středočechů je však podle stejného zdroje 238 268. Mnozí obyvatelé kraje – a to bezmála čtvrtina z celkového počtu očkovaných – si totiž nechali píchnout vakcínu v Praze; v podstatně menším měřítku pak také v příhraničních oblastech sousedících krajů: Ústeckého, Královéhradeckého, Plzeňského, Jihočeského, Libereckého, Pardubického i Vysočiny.

Dokončení očkování oběma dávkami nyní používaných dvoudávkových vakcín, z nichž jasně vede ta od firem Pfizer/BioNTech, má v kraji aktuálně 67 753 lidí. Nejvíce z nich je seniorů ve věkové skupině 80+: 16 788. O tisícovku méně, 15 863, je pak zdravotníků – a pracovníků v sociálních službách má hotovo 9367. V týmech zdravotníků i pracovníků v sociálních službách už se také proočkovanost projevuje poklesem výpadku pracovníků kvůli onemocnění.

Ilustrační foto.
Nemocnice ruší hromadné postižení, covid-pozitivních pacientů ubývá

Aktuálně v kraji funguje 21 očkovacích míst, přičemž velkokapacitní centra jsou zřízena v Benešově, Berouně, Brandýse nad Labem, Dobřichovicích, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti, Nymburce, Říčanech, Sedlčanech a Slaném. Kvůli stále nízkým dodávkám očkovacích látek však tato velkokapacitní centra zdaleka nejedou na plný plyn. Struktura míst, kde se v kraji očkuje, už by se výrazněji měnit neměla – s jedinou výjimkou: od 19. dubna má začít fungovat ještě nově zřízené očkovací místo v kutnohorské Galerii Středočeského kraje.

S ohledem na dostupnost vakcín se v poslední době téměř zastavilo podávání prvních dávek; prioritu mělo přeočkování druhými dávkami; to se ale v nejbližší době změní. Počkat však budou muset lidé, kteří čekají na očkování praktického lékaře. Tam jsou nyní směrovány veškeré dodávky od výrobce AstraZeneca, které do středních Čech dorazí (teprve až přijde čas očkování druhými dávkami, budou se praktici o dodávky dělit s očkovacími centry) – nicméně v tomto týdnu nepřijde nic. Výpadek má dodávka pro celou republiku – a zřejmě dorazí opožděna v příštím týdnu.

Ilustrační foto.
Řidiči, kteří pili, se neschovávají na okreskách. Frčí po dálnici!