Post jedničky, stejně jako složení kandidátní listiny, však ještě nemusí být definitivní. Své výhrady a návrhy změn by mohl uplatnit celostátní výbor. Prozatím se však vůle k podobnému kroku nerýsuje. Ostatně i premiér v sobotu připomněl, že svoji pozici v čele středočeské kandidátky vidí jako logickou – a nejen proto, že na území kraje, v Průhonicích na Praze-západ, má bydliště. Kandidoval zde už v letech 2013 a 2017. Objevovaly se nicméně úvahy, že by své hnutí mohl vést do volebního boje v Ústeckém kraji. Definitivní podobu kandidátních listin by strany, hnutí a koalice měly odevzdávat až počátkem srpna.

Premiér Andrej Babiš
ANO ve středních Čechách povede do sněmovních voleb Babiš

Nasadit své předsedy jako krajské jedničky se ve středních Čechách chystají i další subjekty, u nichž se pozorně sleduje, jak promluví do celkového pořadí. Z osobností, které budí zřejmě největší pozornost, se jedná o Víta Rakušana (STAN; do voleb jde toto hnutí společně s Piráty), Jana Hamáčka (ČSSD) – a počítá se s tím, že stejně jako minule povede středočeskou kandidátku jako lídr i Tomio Okamura (SPD). V čele kandidátky koalice Spolu zde pak figuruje další známá tvář – Jan Skopeček z ODS; ta se o přízeň voličů bude ucházet společně KDU-ČSL a TOP 09.

Vít Rakušan (STAN).
Lídři stran ve středních Čechách věří, že Babiš ve volbách neuspěje

Zatímco volební lídr je staronový, krajskou předsedkyni má ANO ve středních Čechách zbrusu novou. Někdejší hejtmanku (a také bývalou poslankyni) Jaroslavu Pokornou Jermanovou střídá Adriena Gabrielová. Na krajské úrovni je členkou zastupitelstva a také zasedá v jeho výboru sociálních věcí; zastupitelkou je rovněž v domovském Nymburce. To, že o obhájení funkce nebude na sněmu usilovat, Pokorná Jermanová ohlásila již dříve. Ve středočeském zastupitelstvu nyní exhejtmanka působí v opozici; je rovněž členkou výborů pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch i kontrolního. Zastupitelskou je také doma v Benešově. V rámci hnutí je celostátní místopředsedkyní a oblastní předsedkyní v Benešově. Na podzim po krajských volbách, kdy se ukázalo, že ANO zůstane jako jediné osamoceno v opozici, také uvedla, že se chce intenzivněji věnovat své malé dceři Emě.