To je první dojem, který nabídne pohled na mapku zveřejněnou na internetové adrese birdlife.cz/capi, kde Česká společnost ornitologická tradičně soustřeďuje zprávy o sledování čápů. To není aktuální jen s příchodem jara, zpravidla kolem poloviny března, kdy většina čápů přilétá ze svých zimovišť (byť se najdou i vytrvalci, kteří neodlétají), ale až do počátku srpna: tehdy mladí čápi opouštějí hnízda.

Ne náhodou se tedy Gabriela Dobruská z ornitologické společnosti ve čtvrtek obrátila na veřejnost s výzvou, aby se milovníci přírody podělili o své postřehy. Připomněla, že díky údajům od stovek dobrovolníků ornitologové na více než půl tisícovce hnízd v celé republice registrovali malá čápata – a na 269 hnízdech už jsou zaznamenáni čapí dorostenci. „Kde jsou další velká mláďata?“ klade Dobruská otázku, na niž by ráda získala odpovědi od spolupracovníků ochotných se zapojit do programu občanské vědy. Že takových lidí jsou spousty, ukazuje například ohlas kampaní se zimním počítáním ptáků na krmítkách.

Úspěšnost hnízdění se teprve ukáže

Ornitologové nyní vybízejí veřejnost ke kontrole čapích hnízd. „Právě informace o velkých mláďatech trénujících let jsou klíčové pro vyhodnocení úspěšnosti hnízdění; hlavní je zjištění počtu mláďat, která hnízdo zdárně opustí,“ vysvětlila Dobruská coby koordinátorka programu občanské vědy Čapí hnízda. Průběh hnízdění čápů se v jeho rámci daří sledovat už od roku 2014. Dobrovolníků, kteří se zapojují, rok od roku přibývá – jen za poslední dva roky se jejich počet téměř zdvojnásobil – a letos se již blíží tisícovce.  Zřejmě to má souvislost s dobou koronavirových omezení, jež přinesla nárůst zájmu lidí o domácí přírodu.

Dobrovolníci již letos zkontrolovali přes 1,3 tisíce hnízd, přičemž na 515 viděli malá mláďata. Kolik z nich přežilo nepřízeň počasí – a nakonec z hnízda opravdu vyletí, se však teprve ukáže. „Pozorování čapích mláďat trénujících let je krásný zážitek. Je však potřeba připravit se i na případná zklamání, kdy mláďata nemusela přežít přívalové deště či krupobití uplynulých týdnů,“ vysvětlila Dobruská, jak to v přírodě chodí. I když většina čápat již má nejkritičtější období za sebou, vyhráno ještě není. Největším problémem bývají vlivy počasí.

Mládě prozradí šedá barva

Pozorovatelům ornitologové připomínají, že mláďata se dají poznat nejen podle prachového šatu; ta velká, která se již podobají rodičům, lze rozlišit podle šedých nohou a šedého zobáku. Zapsat své poznatky je pak třeba na zmiňovaném webu birdlife.cz/capi. Přímo v terénu je k nahlášení pozorování možné využít i aplikaci pro chytré telefony Avif Mobile, která také upozorní na další známá hnízda v okolí.

„Důležitá jsou i negativní pozorování – tedy informace o tom, že na hnízdě žádný čáp pozorován nebyl,“ upozornila Dobruská, že každý poznatek má cenu: hned bude jasné, že hnízdo někdo kontroloval.