Přesvědčovala je o nutnosti testovat na koronavirus děti v takzvaných předurčených školských zařízeních: mateřských a základních školách, jež nyní v době uzavření běžných škol a školek zajišťují péči o děti zdravotníků, příslušníků integrovaného záchranného systému a dalších potřebných profesí, jejichž přítomnost na pracovištích je nezbytná.

Vyplatilo se. Alespoň hejtmanka je přesvědčena, že premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na její argumenty kývnou. A dají pokyn k uplatnění antigenních testů.

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.
Bojovat s koronavirem musí podle hejtmanky každý za sebe

Středočeský kraj však nečeká. S testováním dětí v předurčených školách, jichž se ve středních Čechách 87 stará o nyní již 1650 dětí ve věku od dvou do deseti let (přičemž před týdnem jich bylo osm stovek), začne již ve čtvrtek. Uplatní se zkušenosti z pokusného testování, jež přednedávnem přičiněním zubařky Laury Roden zkoušeli prvňáci a druháci na Sedlčansku.

Zdroj: Youtube

„Testovat budeme díky spolupráci s firmou GeneSpector, což je společnost založená Univerzitou Karlovou, a laboratořemi Spadia,“ konstatovala hejtmanka. „O výsledky se samozřejmě podělíme – a možná budou i doporučením pro návrat dětí do škol za jasně definovaných podmínek,“ doplnila.

Středočeské testování se na základě výsledků sedlčanského experimentu rozjede s využitím takzvaného cucacího testu s následným vyhodnocením v laboratoři PCR metodou. Je to sice dražší nežli testy antigenní, ale zase jde o citlivější postup s přesnějšími výsledky; je tak možné testovat méně často.

Ze zkušebního testování žáků prvních a druhých tříd na koronavirus na základní škole Propojení v Sedlčanech.
Kraj chystá vlastní testování ve školách pro děti zdravotníků

Děti, jejichž rodiče podepsali souhlas, čeká první testování většinou ve čtvrtek. Podle hejtmančiných slov jsou již připravena návodná videa pro děti i pro školy – včetně informací o tom, jak lepit čárové kódy a jednotlivé vzorky spárovat se seznamy dětí. Pro potřeby logistiky byl kraj rozdělen do čtyř segmentů, přičemž s vlastní dopravou pomohou profesionální hasiči. Rozvážet testy budou ve středu, svážet odebrané vzorky pak ve čtvrtek. Výsledky se školy dozvědí prostřednictvím on-line aplikace Virtual Lab.