Podobná matematika nemusí být zrovna běžná, nicméně právě tak Michalik dosavadní celkově vyčíslené finanční důsledky koronavirových dopadů rozpočítal: na jednoho obyvatele Středočeského kraje vychází zhruba 800 Kč. Celkový součet se podle údajů náměstka hejtmanky zatím vyšplhal na 912 milionů korun.

Nižší příjmy, vyšší výdaje

Příjmy kraje se v roce 2020 v důsledku dopadů koronavirové krize propadly o 439,8 milionu korun, když se především snížila částka poskytovaná státem ze sdílených daní. Přímé navýšení výdajů během loňského i letošního roku je pak vyčísleno na 472,3 milionu korun.

Tato suma sestává jednak z nákladů přímo souvisejících s pandemií spočítaných na 234,8 milionu korun, zahrnujících například nákupy ochranných pomůcek, dezinfekci prostor, krytí výdajů oblastních nemocnic, testování zaměstnanců či výstavbu očkovacích center, jednak zahrnuje 237 milionů korun čerpaných z půjčky na poskytování návratných finančních výpomocí pro živnostníky. Těch se o tu částku podělilo bezmála pět tisíc.

Testování vzorků na zjištění přítomnosti koronaviru. Ilustrační snímek.
Čtvrt milionu Středočechů poznalo covid. Pro 3,3 tisíce to byla nemoc poslední

V tomto případě už jsou čísla konečná. Možnost čerpat krajské bezúročné půjčky je již uzavřena – a jak Michalik odpověděl na otázku Deníku, s dalšími penězi na podporu podnikání představitelé kraje nepočítají. Ani pro živnostníky, ani pro firmy.

Investice se nezastavily

Loni kraj na vývoj situace reagoval úsporami a uvolněním rezerv krajského rozpočtu i příspěvkových organizací. Pomohlo využití přebytku hospodaření kraje z roku 2019, také byly odloženy některé investiční akce. „Při tvorbě rozpočtu na letošní rok jsme byli velmi opatrní,“ připomněl Michalik situaci z prosince, kdy došlo na drastické škrty ve výdajích.

Už leden však ukázal, že se finanční situace vyvíjí tak, že rozpočet lze upravit – a mimo jiné i letos nabídnout tradiční krajské dotace. Současně jsou prý vytvořeny rezervy na pokrytí propadu tržeb z hromadné dopravy a nákladů spojených s očkováním.

Z hudebního festivalu Soundtrack Poděbrady
Desítky tisíc i miliony korun. Krajské dotace na akce přesměroval koronavirus

Za obzvlášť důležité náměstek hejtmanky považuje pokračovat v investicích. Na ně by podle něj letos mělo v kraji jít téměř sedm miliard – přičemž významný díl má směřovat do silniční infrastruktury.

Kraj už také začal čerpat peníze z úvěru Evropské investiční banky ve výši 3,05 miliardy korun, který pomůže zlepšovat stav krajských nemocnic, zařízení sociálních služeb či silnic, ale má dojít i na výstavbu dvou školních tělocvičen a k úpravám budov vlastněných krajem kvůli energetickým úsporám.

Dopady koronaviru na středočeské firmy

- Nejpostiženější oblastí je cestovní ruch a vše, co s ním souvisí; včetně produkce tradičních výrobků například v keramických dílnách, sklárnách a podobně – ale třeba i v pivovarech

- Velmi utrpěla osobní přeprava – především autobusové společnosti (chybějí turisté, zájezdy i školní výlety)

- Ztráta veřejné dopravy je kvůli poklesu tržeb v souvislosti s úbytkem cestujících vyčíslena pro rok 2020 na zhruba 750 milionů korun

- Průmysl, například automobilový, trpí opožděním dodávek různých komponent nezbytných pro výrobu (tržby v průmyslu klesly ke konci roku 2020 v kraji o 5,7 procenta)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje