Tři z dosavadních koaličních partnerů se tak rázem stali opozičníky a naopak dva dříve opoziční subjekty se nyní podílejí na vládě v kraji; věrna opozičním postojům před zemětřesením v koalici i po něm zůstala pouze dvojice zastupitelů za TOP 09. Naopak u koalice setrvala Michaela Vojtová z Nezávislých Středočechů – ohlásila přestup do klubu ANO, kam se také okamžitě začlenila.

Nyní se v řadách středočeské opozice jedná o vytvoření takzvané stínové rady kraje. Jde o rozdělení resortů, na které jsou konkrétní zastupitelé odborníky; někteří danou oblast měli ještě donedávna na starost ve skutečně vládnoucí radě. Jako například Jan Skopeček z ODS školství. Nyní mají pomoci „hlídat“ kroky těch, kteří jsou u vesla aktuálně.

Akci zahájil radní pro oblast bezpečnosti a ICT Středočeského kraje Robert Bezděk (vpravo) společně s ředitelem Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václavem Kučerou (uprostřed).
Jak zatočit se zločinem? Radnicím nabízí rady nová publikace

Cílem stínové rady ovšem není stoprocentně kopírovat podobu skutečně vládnoucí krajské rady. Jde o ustavení skupiny odborných mluvčích, která se bude scházet a společně debatovat třeba nad podobou návrhu rozpočtu. Především ale stínaři mají zasvěceně vystupovat ke „svým“ tématům na jednání krajského zastupitelstva, poskytovat informace zastupitelům, kteří projednávanou problematiku neznají do detailu – a také dokázat nabídnout médiím zasvěcený pohled na aktuální témata očima opozice.

Velkými tématy středočeské opozice jsou v současné době odpor proti záměru podpořit desetimilionovou dotací konání pražského srazu příznivců motocyklů Harley-Davidson a nejnověji také výhrady proti osobě nového generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic Zbyňkovi Chotěborskému, jehož letní odchod z postu šéfa náchodské nemocnice nebyl zrovna provázen ovacemi nad příznivým stavem financí. Dalším předmětem debat nejspíš spojených i s kritikou se brzy zřejmě stane rozprava nad jednotlivými kapitolami návrhu krajského rozpočtu. Zásadní koncepční výtky, jimiž by opozice zahájila palbu na kteréhokoli z aktuálně vládnoucích radních, nicméně aktuální nejsou.

Ilustrační foto
Přepočet středočeských hlasů povede ke změně volebních pravidel