Nechyběli mezi nimi třeba ani členové spolku Sumiko, který v regionu usiluje o obnovu historických a přírodních památek, a senioři z Klubu 50+, připomněl Ota Schnepp z centrály skupiny ČEZ, jenž u nedrahovické výsadby rovněž nechyběl. Vytvoření aleje, která nejen ovlivní krajinný ráz, ale má také podpořit zachycování vody v půdě, totiž podpořila Nadace ČEZ částkou 75 970 Kč, určenou na nákup stromků i odborné práce související s výsadbou.

Podobnou možnost nyní v rámci dlouhodobého grantového projektu Stromy nadace nabízí i aktivním lidem z dalších středočeských lokalit. O peníze na podporu liniové výsadby stromů, tentokrát v rámci podzimní výsadby, mohou radnice požádat do konce května, připomněl Schnepp. S dodatkem, že o získání příspěvku, který v případě úspěchu v grantovém řízení může dosáhnout až 150 tisíc korun, nemohou usilovat tam, kde již získali podporu pro jarní sázení; s případným podáním další žádosti musí počkat na příští rok. Nadační pravidla poskytování příspěvků jsou totiž jasná: podporu může jeden žadatel dostat ročně pouze jednou.

V neratovické Spolaně proběhlo finále druhého ročníku Výzvy pro chemika.
Mladé zájemce o chemii čekaly hrátky s ohněm

Ředitelka nadace Michaela Ziková připomněla, že peníze se vyplácejí jak na vznik nových stromořadí, tak i na obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zmizely dočista. „Mělo by jít o výsadbu původních druhů dřevin v podobě alejí, stromořadí a zelených bariér proti větru a prachu. Dále liniovou výsadbu stromů u veřejných budov či obnovu liniové zeleně na mezích v kombinaci stromy/keře pro možnost hnízdění ptáků. Podpora se týká i výsadby galeriové zeleně podél vodotečí a návesních nádrží,“ upřesnila Ziková, jež oceňuje nejen přínos alejí i sadové nebo parkové výsadby pro krajinu, ale také vliv stromů na zadržování oxidu uhličitého z atmosféry. Stejně jako to, že stromy jsou schopny ochlazovat okolí v horkých dnech; nejen díky stínu, ale i zpracováním vody. Nejčastěji se díky nadační podpoře vysazují lípy, habry, duby či ovocné stromy, ale může jít třeba i o jehličnany nebo keře.

Společné vysazování stromů i následná péče o ně má navíc příznivý dopad na sousedský život, plyne ze slov starosty Nedrahovic Čestmíra Sosnovce (Pro rozvoj Nedrahovic). Plánuje, že při zajišťování zálivky, vyžínání trávy kolem kmenů i v souvislosti s ochranou proti okusu zvěří bude obec spolupracovat s místními zemědělci i zájmovými spolky. Vznik aleje přitom není nic, co by spadlo z čistého nebe. „Navazujeme na proces revitalizace krajiny zahájený v roce 2012, kdy jsme obnovili zaniklou cestu a zrekonstruovali polní kříže,“ vysvětlil starosta.

Archivní foto.
K úspěchu na zimní olympiádě mají přispět letní zkušenosti
Po šesti měsících bude moci opět zahájit svoji činnost spolek Středočeské vodní cesty, jehož základním úkolem je podpora rozvoje cestovního ruchu ve Středočeském kraji.
Říční spolek kraje už nechce být plácnutím do vody. Pomůže nový ředitel?