Skupina surikat, které patří mezi návštěvníky Zoo Tábor k nejoblíbenějším zvířatům, je nyní už sedmičlenná. „Surikaty pocházející z jihozápadní Afriky jsou velmi společenská zvířata, tvoří kolonie o několika desítkách členů. V těchto skupinách však panuje přísná hierarchie a rozdělení rolí," přiblížila zástupkyně vedoucího ošetřovatele Ivana Nováková.

„Rozmnožovat se může pouze dominantní pár, dominantní samice většinou mláďata jiné samice zabije či vypudí z kolonie. O mláďata se starají ostatní členové skupiny, protože dominantní samice velmi brzy opět zabřezne," poznamenala Nováková.

Mládě surikaty vlnkované v Zoo Tábor.Surikaty se živí hlavně hmyzem, pavouky, menšími obratlovci či kořeny a cibulkami rostlin. Nepohrdnou však ani ptákem či štírem, vůči jehož jedu jsou imunní. Díky propracované skupinové spolupráci dokáží ulovit i zvíře výrazně větší než jsou samy. K lovu i vyhrabávání nor či potravy surikatám slouží dlouhé drápy. Dokáží se postavit na dvě tlapky, stabilitu v této pozici jim zajišťuje dlouhý ocas.

Ostražité hlídky

Oblíbenosti surikat u návštěvníků nahrává hlavně jejich životní styl, který se přizpůsobil nehostinnému prostředí pouště. „Surikaty vylézají z nor brzo ráno a hned poté si posedají na různá místa a sluní se. Po mrazivé noci, kdy teplota v poušti klesá i k nule, se totiž potřebují pořádně prohřát," uvedl mluvčí Zoo Tábor Filip Sušanka.

„Vybraní jedinci, kteří hlídají ostatní před predátory, stojí vzpřímení na vyvýšeninách, odkud mají dobrý přehled po okolí. Neustále se rozhlíží kolem sebe, což návštěvníkům připadá, jako by jim tyto hlídky pózovaly. Ve skutečnosti však hledají jakýkoliv náznak nebezpečí," doplnil Sušanka.

Nové přírůstky

Zvířecí osazenstvo Zoo Tábor se letos utěšeně rozrůstá i přirozeně. Hned na Nový rok se narodilo rovnou jedenáct mláďat koz domácí, kamerunské a kašmírské. Chvíli po nich přišel na svět letošní první bretaňský skřítek, kterého krátce na to následoval ještě jeden a před pár dny je doplnilo další, letos už třetí, jehňátko.

Táborská zoologická zahrada poté přivítala i pětici mláďat nosála červeného. V květnu do Tábora z Německa dorazila čtveřice zubřích samic, které se stanou základem budoucího stáda. Prohlédnout si nové přírůstky na vlastní oči mohou návštěvníci každý den od 9 do 18 hodin.

Zoologická zahrada

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech je zároveň nejmladší zoologická zahrada v Česku. Vznikla v květnu roku 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. Jen do konce roku ji navštívilo přes 50 tisíc lidí.

Otevřena je denně od 9 do 18 hodin. Hlavním posláním zahrady je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Aktuálně v Zoo Tábor žije přes 250 zvířat více než 60 živočišných druhů. Generálním partnerem je společnost Ekospol, lídr developerské výstavby v České republice.

Vybrané akce Zoo Tábor v roce 20164. června: Den dětí se Zoo Tábor
26. června: Přehlídka výstavních psů z chovatelské stanice Atison
2. července: Zahradní slavnost - 1. narozeniny Zoo Tábor
29. července: Mezinárodní den tygrů
13. srpna: Narozeniny lva Simby
26. srpna: Mezinárodní den psů - soutěž o nejhezčího oříška
22. října: Oslava Dne stromů
31. října: Halloween
5. prosince: Mikulášská nadílka
prosinec: Advent v zoo

Čtěte také: Zoo Tábor chce do konce roku 2016 přivítat 100 tisíc návštěvníků