Co je koronavirus?Zdroj: DeníkSvozová služba, jak Rážová upozornila, ve středních Čechách funguje už od čtvrtka. „Odebrané vzorky se sváží do Ústřední vojenské nemocnice a posléze jsou předávány Státnímu zdravotnímu ústavu. Máme tento svoz spuštěn pět dnů – a zatím to funguje dobře,“ uvedla ředitelka hygienické stanice na jednání epidemiologické komise. Ocenila také práci odběrových sester z oblastních nemocnic, které sanitky záchranné služby vozí za pacienty, aby odběr bylo možno provést v domácím prostředí.

Online reportáž

Dosud se vzorky odebíraly celkem 57 Středočechům. Dvaadvacet testů mělo negativní výsledek, na vyhodnocení 35 nejnovějších odběrů se zatím čeká. Rážová nicméně upozornila, že je potřebné, aby nemocnice měly zajištěn dostatek odběrových testů na virologické vyšetření. Poznamenala dále, že počet laboratoří, které testy na přítomnost koronaviru mohou provádět, se zvyšuje.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která je současně předsedkyní Bezpečnostní rady Středočeského kraje, rovněž připomněla, co už přišlo v minulém týdnu: hejtmanství vyzvalo všechny poskytovatele sociální péče, především tedy domovy seniorů, aby uplatnily zákazy návštěv. Kraj se také zajímá o počty ochranných prostředků, jež mají tato zařízení k dispozici, aby ověřil, jak jsou připravena na „případnou akutní situaci“.

Helena Frintová z krajského úřadu dále tlumočila její slova, že starostům obcí a měst budou zasílány informace, jak se mají lidé chovat při návratech z oblastí postižených koronavirem – a jak správně postupovat při kontaktování praktického lékaře a lékařské pohotovostní služby.

Ředitelka hygieny Rážová také upozornila, že směrem k veřejnosti je třeba zdůrazňovat, že po návratu z postižených oblastí občanům v případě porušení domácí karantény hrozí pokuta. Stejně jako je podle ní důležité, aby si lidé uvědomovali, že klidně mohou zůstat trčet v cizině: v zahraničních oblastech, které budou tamní vládou uzavřeny.

Frintová také potvrdila dopolední informace mluvčí středočeské hygienické stanice Dany Šalamunové, že aktuálně je v kraji v karanténě kvůli koronaviru 140 lidí. Očekává se však, že jejich počty mohou narůstat. V souvislosti s tím padlo na celostátní úrovni rozhodnutí, aby karanténu nově nařizovali, případně prodlužovali, praktičtí lékaři.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Ilustrační foto.
Středočeské testy na koronavirus: 22 negativních, na 35 se čeká
Ilustrační foto.
Peněz na kotlíkové dotace přibylo, zájemci stále mohou uspět