Mezi města, kde se sbírka konala, patřila také Příbram, kde s akcí pomáhala Farní charita Příbram a několik oslovených organizací. Několik prodejen ještě neodevzdalo výsledky, a tak číslo není konečné. I tak je ale jasné, že tu máme nový rekord, jak hodnotí akci Pavlína Kalousová z pořádající organizace Byznys pro společnost.

„Za rekordními výsledky stojí především větší informovanost veřejnosti, která pozoruje, že se na jedné straně jídlem skutečně plýtvá, a na druhé straně si ho nemohou koupit v dostatečné míře určité skupiny lidí. Konkrétně se jedná o seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, hendikepované a další. Právě upozornit na tuto problematiku je smyslem naší sbírky," řekla Pavlína Kalousová.

Spolupráce s organizacemi

V Příbrami pomáhali v sobotu zákazníci dvou obchodních domů, Tesca a Billy na Drkolnově (tady lidé darovali zboží za víc než 15 tisíc korun). Na obou místech pomáhala Farní charita Příbram a dobrovolníci.

„Podařilo se nám sehnat několik organizací, které s námi spolupracují (loni jsme jim darovali část sbírky, kterou využily pro svoje klienty). Letos jsme jim navrhli, aby se sbírky rovnou účastnily a rovnou si výtěžek odvezly," uvedla Iveta Šindelářová z Farní charity Příbram ke sbírce, k níž se připojila příbramská nízkoprahová Bedna, dětské domovy Orlíček, Husita, Lazec Pepa a azylový dům.

Potraviny a drogerii ze sbírky včetně potravinových a materiálních balíčků a zimního ošacení vydává Farní charita Příbram v pondělí mezi 9. a 11. hodinou v Jiráskových sadech.

Jedna emotivní premiéra

S celostátní Potravinovou sbírkou v Příbrami pomáhala místní Farní charita a dobrovolníci z organizací, které uvítají pomoc pro své klienty.

Někteří lidé o sbírce vůbec nevěděli a ze svých nákupních košíků věnovali do sbírky třeba sušenky nebo paštiky. Jiní se přišli dobrovolníků zeptat, o co je největší zájem a komu zboží konkrétně pomůže. Největší zájem napříč organizacemi byl o trvanlivé potraviny, hygienické potřeby.

Pro Michaelu Novotnou z Farní charity Příbram byla sbírka potravin emotivní premiérou. „Například důchodci, kteří sami nemají nazbyt, dávali knedlíky, sušenky a podobně. Některými lidmi jsme byli odmítnuti, protože sami mají málo, ale studenti dávali alespoň tatranky a někdo přijel vyloženě kvůli sbírce - nakoupil třeba za tři, čtyři tisíce a všechno věnoval," popsala zkušenost z terénu Michaela Novotná.

Potravinová sbírka upozorňuje na plýtváníLidé v rámci Národní potravinové sbírky darovali na charitu více než 300 tun potravin. Vybrané výrobky putují buď do potravinových bank, nebo budou předány přímo neziskovým organizacím, které se starají o seniory, matky s dětmi, dětské domovy nebo třeba bezdomovce.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank.

Do tuzemské potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců. Cílem sbírky je upozornit na plýtvání potravinami, kterých se v EU údajně vyhodí čtvrtina. 

Čtěte také: Do potravinové sbírky přispěli také dobrovolníci na Kladensku