Novinkou nicméně drony pro dopravní policisty nebudou a nejsou. Služby těchto obratných „letadýlek“ s kvalitními kamerami už znají, potvrdila v pondělí Deníku Monika Schindlová z příbramského územního odboru. „Drony využíváme k dokumentaci závažných dopravních nehod,“ konstatovala.

Hlídání přestupků

Pro budoucnost, která už není vzdálená, se chystá novinka: s pomocí dronů bude policie sledovat dopravní přestupky. „Chystáme jejich využití v rámci dohledu na bezpečnost silničního provozu,“ potvrzuje šéf policistů na Příbramsku René Peták. Podle jeho slov bylo třeba nejen vycvičit operátory pro řízení těchto strojů v blízkosti silničních komunikací, ale také tohle létání dát „do legislativního rámce“. Zajistit, aby vše bylo v souladu se zákony a předpisy.

22. března loňského roku došlo k výbuchu v chemičce Synthos při čištění nádrže a zahynulo šest dělníků.
Šest životů v Kralupech zřejmě vyhaslo kvůli lidské chybě

Nyní je vše připraveno k tomu, aby kontroly ze vzduchu policisté mohli spustit. „Za příznivých meteorologických podmínek můžeme zažít velmi brzy,“ řekla Deníku Schindlová.

Pode Petákových slov lze první nasazení létající elektroniky v rámci dohledu na počínání řidičů očekávat na frekventovaných komunikacích příbramského regionu – především na silnicích číslo I/4 a I/18; pak se oblast jejich působení bude rozšiřovat. „Zaměříme se hlavně na přestupky, které vedou k dopravním nehodám s těžkými následky: nevěnování se řízení, telefonování za jízdy nebo předjíždějí na místě, kde je to zakázáno,“ upozornil vedoucí územního odboru.

Jeho zástupce Ondřej Smotlacha uvedl, že příbramská policie má drony dvou typů: bezpilotní systém Brus v barvách policie a DJI Mavic Pro. Brus může díky vlastní baterii létat tři čtvrtě hodiny. „V konverzi na upoutaný stroj vydrží ve vzduchu i několik hodin,“ přiblížil Smotlacha další možnosti.

Ze slov Schindlové však plyne, že tohle je zatím budoucnost: příslušenství ke spojení dronu napájecím kabelem s centrálou na zemi se teprve bude dokupovat. „Druhý dron vydrží ve vzduchu přibližně 20 minut, pro sledování například nebezpečného předjíždění je však velmi vhodný; jeho příprava k letu je velmi rychlá a provoz je levnější,“ řekla Deníku Schindlová. „Pokud dron zaznamená přestupek, jeho operátor ihned předá informaci hlídce, která bude poblíž – a začne s řidičem přestupek řešit,“ doplnila.

Pomáhat a chránit

Dosud policejní drony pomáhaly středočeské policii například při pátrání po pohřešovaných osobách, ale také třeba s kontrolami chat v rekreačních oblastech, které jsou v zimním období téměř opuštěné. Hodně již také nalétaly také v rámci kontrol v Brdech spojených s prověřováním porušování zákazu vjezdu, zakládání skládek a rozdělávání ohňů v chráněné oblasti.

Takovéto využití dronů ve službách policie připomněla v pondělí také Lenka Sikorová z policejního prezidia. „V současné době spadá pod Leteckou službu celkem šestnáct těchto strojů různých typů – a slouží k monitoringu po celé republice,“ sdělila Deníku.

Středočeská centrála cestovního ruchu představila novou expozici na veletrhu GO-Regiontour.
Krásy středních Čech propaguje kdekdo: pratur Karlík i Jihočeši