Státem dodané antigenní testy na koronavirus, které sbírají vzorek pomocí tyčinky v nose, si v pondělí poprvé naostro vyzkoušely základní i mateřské školy, kam se po delší pauze dané opařeními proti šíření koronaviru vrátila část dětí: žáci prvního stupně zpravidla v režimu rotační výuky (pouze ty nejmenší školy mohou fungovat normálně) a nejstarší předškoláci. Ne ve všech školách by se však tento typ testu měl uplatňovat i nadále. Plyne to alespoň ze slov hejtmanky Petry Peckové (STAN).

Nešťastné řešení, říká hejtmanka

Antigenní sady určené pro testování dvakrát v týdnu, v pondělí a ve čtvrtek, jichž kraj obdržel od státu 526,5 tisíce, hejtmanka nevidí jako velkou výhru. „To, že se žáci musí testovat antigenními testy, které jsou invazivnější a méně spolehlivé než PCR testy, považuji za nešťastné řešení,“ poznamenala Pecková, Jako zcela nevhodné pak testy založené na odběru vzorků z nosu vnímá pro děti ve speciálních školách. To jsou školy určené například pro děti se specifickými poruchami učení, s handicapem tělesným, mentálním, ale i postižením zraku či sluchu. Navštěvují je také třeba děti se závažnými poruchami chování nebo s těžkou formou autismu.

Covidové oddělení nemocnice
Za neděli přibylo pouze 976 nakažených. Znovu však narostlo reprodukční číslo

„Pro tyto děti je tento způsob testu zcela nevhodný,“ trvá na svém Pecková. „Budeme se snažit zajistit PCR testování alespoň v těchto zařízeních,“ slibuje, přičemž hovoří o „cucacích“ odběrech – prozatím však předkládá pouze vlastní mínění. Středočeští radní se jejím návrhem teprve budou zabývat. Již v uplynulém týdnu také hejtmanka zaznamenala stížnosti rodičů, kteří si testování svých dětí nepřejí nebo by chtěli zajistit jiné testy. Připouští však, že kraj se může o něco pokusit jen v případě, že je zřizovatelem školy – což jsou v aktuálně řešené věkové kategorii právě školy speciální.

Školní PCR test už není sci-fi

Pecková upozornila, že použití dodaných antigenních testů nicméně není podmínkou: PCR testy mohou pro děti zajistit rodiče i škola; jen už to nebude zdarma. „Na poptávku se ale snaží reagovat všechny firmy na trhu: snížily cenu ke 150 korunám,“ poznamenala hejtmanka.

Policejní kontrola na příjezdu z Mostu do Bíliny.
PŘEHLEDNĚ: Nouzový stav skončil. Co se od pondělí smí dělat, a co ne

Že to jde, potvrdila jednatelka základní školy Magic Hill v Říčanech Martina Olivová. Najala externí laboratoř, která provádí PCR testy přímo ve škole. „Třetina žáků tuto možnost využila, nemusí tak na čtvrteční test – a pro rodiče je to mnohem jistější a komfortnější,“ zhodnotila první zkušenost. Stejně jako hejtmanka připomíná možnost zlevnit laboratorní PCR analýzy takzvaným poolováním (kdy se smíchají vzorky od skupiny dětí – a teprve když tato směs vyjde pozitivní, testují se samostatně jednotlivci z této skupiny).

Olivová také zhodnotila ranní testování antigenními testy. Za největší zádrhel označila fakt, že návody k dodaným testům přišly pouze v čínštině. Nakonec ale vše klapalo hladce a bez problémů; dohlédnout bylo třeba pouze na to, aby se nikde netvořily fronty. „Přestože jsme si, stejně jako v jiných případech, museli vše připravit a nastavit sami a podpora z vyšších míst nebyla úplně dostatečná, díky nasazení kolegů a víkendovému nasazení se vše podařilo zvládnout,“ poznamenala jednatelka.