Běženci si tam mohou na jednom místě vyřídit nezbytné formality od registrace pobytu přes zapojení do systému zdravotního pojištění až po první kroky směřující k vydání pracovního povolení, jež jim umožní hledat si zaměstnání.

Centrum v Praze čelí extrémnímu náporu

Centra KACPU nyní kraj provozuje v Kutné Hoře (v Kongresovém centru GASK), v Mladé Boleslavi (ve škole v ulici 17. listopadu) a společně s hlavním městem také v metropoli (v Kongresovém centru Praha v u stanice metra Vyšehrad). Jestliže již v pátek hejtmanka Petra Pecková (STAN) naznačila, že kraj hledá místa i pro otevření dalších asistenčních center, její slova v sobotu upřesnili mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová a starosta Příbrami Jan Konvalinka (ANO).

V Žytomyru.
OBRAZEM: Mise záchranářů dorazila na Ukrajinu, pomůže civilistům i vojákům

Podle jejich údajů bude další KACPU otevřeno v prostorách příbramského kulturního domu. Fungovat má od úterý 8. března – a také s nonstop provozem. „Potřebujeme zajistit tlumočníky a dobrovolníky. Rád bych požádal všechny, kteří by mohli pomoci, aby kontaktovali naše pracovníky prostřednictvím Zelené linky města Příbram na čísle 800 555 600,“ vyzval starosta Konvalinka k zapojení občanů. Dobrovolníky, kteří se zapojí do pomoci s tlumočením, s krizovou intervencí, ale i s administrativní činností a s organizováním fungování centra, hledá kraj i pro další provozovaná KACPU. Jde o činnost spojenou s finanční odměnou, připomněl ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Jan Louška. „Krajský úřad uzavře dohodu o provedení práce nebo činnosti. Zároveň nabídne dobrovolníkům také dopravu do asistenčních center, pokud ji budou potřebovat,“ slibuje. Dobrovolníci se kraji mohou hlásit pomocí formuláře na webu kr-stredocesky.cz; přímou cestu k formuláři nabídne odkaz survio.com/survey/d/T3F3G8L1S2W9Q1I3M.

Zatímco v pátek společné asistenční centrum v Praze, původně vybudované pro denní kapacitu 2000 osob, odbavilo 2,6 tisíce uprchlíků, v sobotu jich už bylo přes tři tisíce. Vzhledem k náporu, který se neobejde bez front a čekání, krajský úřad v sobotu vyzval Ukrajince, kteří již mají zajištěné ubytování, aby si raději zajeli sepsat papíry jinam; třeba do Mladé Boleslavi. Cestovat veřejnou dopravou mohou bezplatně; stačí ukázat ukrajinský pas. Mladoboleslavské centrum hlásilo, že jím za 24 hodin prošlo 250 lidí; tím kutnohorským pak 430.

Přetíženému pražskému centru organizovaně vypomůže KACPU v Hradci Králové, které má provoz výrazně volnější. Tamní hasiči v neděli ráno vypravili do Prahy svůj evakuační autobus, aby přivezl část lidí čekajících na registraci. Někteří také zamířili z Prahy do Liberce; rovněž odtud byl vypraven do Prahy autobus. Do Prahy míří většina běženců – tamní centrum zatím evidovalo 8,6 tisíce lidí, zatímco v Hradci Králové to byly dva tisíce.

Pomoc i pro děti, které se ještě nenarodily

Jak to vypadá v Praze během noci, se v neděli po páté ranní vypravila obhlédnout hejtmanka Pecková. „Venku cca 100 osob, uvnitř policisté, hasiči, dobrovolníci. Všichni koordinující, tlumočící, pomáhající v obtížích; také Český červený kříž. Žluté a růžové vesty, skvěle to šlape. Děkuji všem,“ shrnula na twitteru, co viděla. Mimo jiné také mohla obhlédnout, jak je postaráno o čekající lidi, pokud jde o zajištění občerstvení pro čekající. Třeba i v souvislosti s tím, že krajský úřad na facebooku informoval o obří objednávce potravin pro toto centrum ze sobotního večera: mimo jiné jde o dvě stovky chlebů či šest tisíc přesnídávkových kapsiček.

Na sociální síti také hejtmanka připomněla, že budoucím maminkám z Ukrajiny, přivezeným od hranic za přispění Středočeského kraje, se podařilo rychle zajistit prohlídku. „Zařídil ji ředitel naší záchranné služby Pavel Rusý na Gynekologicko-porodnické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze u profesora Antonína Pařízka, který je krajským perinatologem Středočeského kraje,“ připomněla. „Chtěla bych všem budoucím maminkám popřát, aby byly šťastné a ty nádherné okamžiky si užily. Ale vím, že to štěstí budou mít kompletní, až budou doma, až je obejme jejich partner a políbí své narozené dítě,“ uvedla na sociální síti. Tomu má pomoci třeba i to, že v nedělil kraj vysílá k hranicím Ukrajiny dalších devět autobusů, aby vyzvedly lidi čekající na svůj další osud. Cílem je dostat je co nejdříve do bezpečí, jestliže často přišli i pěšky, v noci mrzne – a také přes den jsou nyní teploty kolem nuly.

Urychlená krajská objednávka pro pražské centrum pomoci Ukrajině ze sobotního večera:
- 200 chlebů
- 1000 toastových chlebů
- 24 beden banánů
- 200 kilogramů jablek
- 6000 přesnídávkových kapsiček
- 800 balení sýra a stejný počet balení salámů
- Další potraviny jako bezlepkové pečivo nebo dia pečivo a mnoho jiného

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje