„Připravujeme nové smlouvy s provozovatelem skládky a také se začne ukládat na druhou etapu. Tudíž se budeme o poplatek s obcí Dubno dělit v jiném poměru," sdělil starosta Jindřich Vařeka.

Podle vedení města je také nutné zapracovat na třídění odpadu. V tom mají místní ještě rezervy. Kromě toho, že by lidé šetřili přírodu, snížili by i náklady na zpracování odpadu. Díky tomu by tak mohli za odvoz zaplatit ještě méně.

„Za uložení tuny komunálního odpadu se platí pět set korun, cena vzroste na sedm set. Když vytřídíme, neplatíme nic. Naopak na tom město může ještě vydělat, a pak se to projeví i na poplatcích," připomněl starosta.

Nejvíce prý lidé tápou u třídění bioodpadu. V případě, že se tento druh odpadu znehodnotí například vhozením igelitových sáčků a podobně, musí město odpad uložit na skládku a zaplatit za něj. Radní proto připravují kampaň, která problematiku třídění odpadu objasní.

Modrý kontejner - papírANO - Hodit sem můžeme například časopisy, noviny, sešity, krabice, papírové obaly , cokoliv z lepenky, nebo knihy. Obálky s fóliovými okýnky sem můžete také vhazovat, zpracovatelé si s tím umí poradit. Bublinkové obálky vhazujeme pouze bez plastového vnitřku! Nevadí ani papír s kancelářskými sponkami. Ty se během zpracování samy oddělí.

NE - Do modrého kontejneru nepatří uhlový, mastný, promáčený nebo jakkoliv znečištěný papír. Tyto materiály nelze už nadále recyklovat. Pozor, použité dětské pleny patří do popelnice.

Zelený kontejner - skloANO - Do zeleného kontejneru můžeme vhazovat jakékoliv sklo, například lahve od vína, alkoholických i nealkoholických nápojů, sklenice od kečupů, marmelád či zavařenin. Patří sem také tabulové sklo z oken a ze dveří. Vytříděné sklo není nutné rozbíjet, bude se dále třídit! Pokud jsou vedle sebe zelený a bílý kontejner, vhazujeme do bílého čiré sklo a do zeleného sklo barevné.

NE - Do těchto nádob nepatří keramika a porcelán, autosklo, zrcadla nebo třeba drátované sklo, zlacená a pokovovaná skla.

Žlutý kontejner - plastyANODo kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů. Pěnový polystyren sem vhazujeme v menších kusech.



NE
Naopak sem nepatří mastné obaly se zbytky potravin nebo čistících přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny či novodurové trubky.

Zdroj: jaktridit.cz

Čtěte také: Rakovnická radnice zvažuje nákup zahradních kompostérů. Bude o ně zájem?