Od pondělí 10. do pátku 14. června se uskuteční řada akcí, přičemž si lidé například budou moci přijít o této formě náhradní rodinné péče popovídat na OSPOD – oddělení sociálně právní ochrany dětí městských úřadů (a v pondělí od 10 do 17 hodin i na krajský úřad na pražském Smíchově).

Setkávat se a probrat zkušenosti však bude možné i přímo s pěstouny, kteří na besedách představí své příběhy. Různé organizace a spolky po celém kraji také pořádají dny otevřených dveří; opakovaně bude rovněž promítán film z cyklu Rodiče napořád, zabývající se právě problematikou pěstounství.

Týden pěstounství Středočeského kraje 2019.Zdroj: Krajský úřad Středočeského krajeTýden pěstounství, který se ve středních Čechách koná již podruhé – poprvé byl uspořádán loni na sklonku léta – je současně příležitostí vyjádřit dlouholetým pěstounům poděkování za péči o ohrožené děti, jež nemohou vyrůstat u svých biologických rodičů; leckdy přitom jde o děti řazené do kategorie „se specifickými potřebami“.

Na čtvrtek 13. června se v Kladně chystá i přednáška přímo pro pěstouny. Mimochodem – těch v rámci kraje působí přes dvanáct stovek. Bezmála tisícovka z nich je příbuznými dětí; nejčastěji mají svá vnoučata v péči babičky a dědečkové. Přes 250 je nicméně i pěstounů pečujících o děti, s nimiž nejsou v příbuzenském vztahu.

Využití pěstounské péče nemusí znamenat rozchod dítěte s vlastními rodiči. Systém je postaven tak, aby dětem nabídl možnost vyrůstat v rodinném prostředí, a to za současné podpory biologických rodičů – s tím, že v ideálním případě se k nim potomek vrátí zpět. Ne vždy se to však podaří – ať už kvůli nezájmu, či z toho důvodu, že se nepovede vzbudit rodičovské dovednosti.

Ilustrační foto.
Statistici vypočítali průměrnou mzdu ve středních Čechách: 32 464 Kč
Ilustrační foto
Přichází čas krádeží v kempech. Lákadlem jsou mobily a peníze