Při svařování v ochranné atmosféře uspěl mezi padesáti soutěžícími a obsadil druhé místo. Na druhém místě ale ve svařování balenou elektrodou skončil také Jakub Březa.

„Soutěže jsem se zúčastnil už loni a skončil jsem na devátém místě. Z druhého místa jsem měl vekou radost, protože konkurence byla veliká a soutěž těžká," vybavil si své dojmy Jan Pokorný.

Při soutěži žáci plnili nejprve v teoretické části test z bezpečnosti práce a test z teoretických znalostí. Oba testy museli zvládnout za hodinu. Další hodinu měli na samotné svařování. 

Svár na plný počet bodů

„Dostali jsme papír se všemi parametry svařování, s technologickými postupy, 
i v jaké poloze se má svařovat. K dispozici jsme měli dva páry plechu, jeden na zkoušku, jeden na ostro," popisoval Jan Pokorný.

Porota pak hodnotí, zda je svár rovný, stejnoměrný v celé délce a provařený. „Svár se mi povedl na plný počet bodů. V teoretické části mi chyběly čtyři body," podotkl Pokorný.

V praktickém životě se mu účast v soutěži i úspěch určitě bude hodit. „Chci se věnovat oboru, který jsem se vyučil, a tam svařování určitě využiji. Příjemné bylo i setkání s ostatními žáky, které jsem tam potkal už loni," uzavřel Jan Pokorný.

Čistá precizní práce

Jeho kolega Jakub Březa, jak přiznal, měl při soutěži trochu problém se „stehováním" plechů. „Ale když jsem to srovnal s ostatními, kteří měli neprovařené sváry, moje práce byla lepší. Z druhého místa jsem měl také radost," popisoval Jakub Březa.

„Svařování mě baví, i když to moc nikdo nechce dělat. Je to taková čistá precizní práce," dodal. Při svařování obalovanou elektrodou si musel dát pozor na rovné stehy, dobře provařený kořen a rovný povrch, na kterém není vidět hrana. Z Jakuba Březy bude jednou profesionální svářeč, protože míří do jedné firmy ve Slaném.

Účast učiliště na této prestižní celostátní soutěži velmi dobře hodnotil také Jan Nechutný, ředitel školy: „Výsledky všech žáků se sčítají do celkového hodnocení školy. Ta naše skončila mezi pětadvaceti školami na druhém místě stejně jako v loňském roce, což považuji za obrovský úspěch. Výsledek svědčí o vysoké úrovni našich žáků i pedagogů naší svářecké školy."

Čtěte také: Učňovská škola v Benešově končí, žáci o ni neměli zájem