„Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) přijal po předchozí vzájemné domluvě rezignaci Cyrila Höschla na pozici ředitele,“ uvedla mluvčí ministerstva Barbora Peterová. S upřesněním, že Höschl bude ústav řídit až do doby, než bude známý jeho nástupce. „Toho určí výběrové řízení, které ministerstvo vypíše,“ konstatovala dále mluvčí.

Ilustrační foto
Změny v dopravě: V pondělí vyjedou školní autobusy, sezonní vlaky příští víkend

Höschl podle slov Peterové působil na pozici ředitele NÚDZ od jeho založení v roce 2015, kdy ústav vznikl transformací z Psychiatrického centra Praha (v jehož čele stál od roku 1990). Sám odstupující šéf, kterému je 71 let, naznačil, že nynější krok není reakcí na nástup nového ministra; o svém odchodu se zcela konkrétně domlouval se zástupci ministerstva už za jeho předchůdce Jana Blatného (za ANO) s tím, že je na místě uvolnit místo mladším kolegům. „Generaci, která není tak ošoupaná,“ konstatoval. A tyto úvahy prý zrály delší dobu. „Ministr zdravotnictví jeho rozhodnutí respektuje,“ tlumočila mluvčí stanovisko šéfa resortu.

Výběrové řízení na obsazení postu ředitele má ministerstvo vypsat v nejbližší době. Höschl by podle předpokladů měl ústav vést ještě v květnu.

Ilustrační foto.
Středočeská očkovací centra podala přes 200 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru

K ochodu ředitele NÚDZ v Klecanech
- Po mnoha letech vysokého pracovního nasazení při budování špičkového výzkumného a klinického pracoviště v oblasti duševního zdraví by se Cyril Höschl nyní rád věnoval odborným zájmům a činnostem, které v době budování NÚDZ musely jít do značné míry stranou. (Barbora Peterová, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR)
- Panu řediteli jsem za jeho práci, kterou pro ústav, ale i pro českou a evropskou psychiatrii za několik desítek let odvedl, poděkoval – a popřál mu hodně štěstí v jeho osobním životě i v dalších pracovních výzvách. Národní ústav duševního zdraví je intenzivně zapojen v procesu reformy péče o duševní zdraví, která je jednou z priorit ministerstva zdravotnictví. Věřím proto, že pan profesor bude aktivity reformy nadále podporovat, byť v jiné pozici a s menší tíhou zodpovědnosti za její úspěšný průběh. (Petr Arenberger, ministr zdravotnictví)