Za aktivní práci a podíl na vytváření programů pro vrstevníky odměnila své hosty knihou nebo jim předávala pamětní listy.

Hejtmanka především ocenila aktivní život seniorů, kteří mohou jezdit na výlety – nyní je to prý mnohem snazší díky příspěvkům na jízdné pro pasažéry starší 65 let – navštěvovat kulturní akce, účastnit se pochodů a poznávat krásy přírody, ale dokážou toho mnohem víc. Včetně pomoci radnicím obcí a měst, kde žijí, nebo dětem či lidem s handicapem.

Řeč ale nebyla jen o tom, co je růžové. Předseda krajské rady seniorů Miroslav Vajs připomněl, že i když se města a obce snaží pomáhat, problémy existují. Dva jsou ty hlavní: nedostatek peněz – a také obtížné hledání míst, kde se je možno scházet.

„Místem pro setkávání spolků mohou být zařízení POSEZ – Pomoc seniorům a zdravotně postiženým, která kraj postupně buduje po celém kraji,“ připomněla hejtmanka. Tedy – s budováním je zatím na začátku.

Tato novinka, jež může nabídnout nejen prostory ke schůzkám, ale také třeba připojení k internetu a pomoc s jeho využíváním (nebo kvalifikované rady, kam se obrátit při řešení různých životních situací), zatím funguje v Mladé Boleslavi, Novém Strašecí a Poděbradech. Další se připravuje v Benešově.

Ocenění senioři

* Pamětní listy od hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové obdrželi:

- Vladislav Bouška (Odborový svaz železničářů)
- Mirek Červinka (odborový svaz Čech, Moravy a Slezska)
- Danuše Draškovičová (Československá obec legionářská)
- Marie Suchopárková (Český svaz žen)
- Eva Vlčková (DIA)

* Knihy s věnováním dostali:

- Alžběta Lébrová (Levicový klub žen)
- Jindřich Pavlíček (Kovo-Poldi)
- Milada Petříková (KAD Kladno)
- Miroslav Vajs (předseda Krajské rady seniorů Středočeského kraje)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Kraj schválil ještě šedesát žádostí o kotlíkovou dotaci. Další šance příští rok