Milovníky přírody Kaňa upozorňuje na webové stránky webu www.alejroku.cz, kde se už po deváté odehrává anketa o nejpopulárnější stromořadí v České republice; lhostejno, zda jde o alej historickou, obnovenou či nově vysazenou.

Přihlašovat své favoritky může veřejnost již od 12. června. V té souvislosti Kaňa upozornil, že v tomto klání krásy, v němž nezáleží na věku, ale rozhodují výhradně ztepilost, celkový dojem a popularita, kraj zatím nemá zastoupení. „Zatím nejvíce nominací lidé poslali z Jihočeského kraje (3), Pardubického a Plzeňského (po 2). Po jedné dorazily z Jihomoravského kraje a z Prahy. Z ostatních krajů nominace zatím chybí,“ konstatoval. Zatím je nicméně ještě čas: nominační fáze, již pak vystřídá hlasování, končí 31. října.

Tváří Aleje roku 2019 se stala muzikálová hvězda Petra Vojtková – aktuálně především herečka, zpěvačka a tanečnice z připravovaného muzikálu Tarzan v Divadle Hybernia, kde se premiéra chystá na počátek října. „Nominace ze Středočeského kraje zatím chybí. Petra Vojtková s Arnikou proto vyzývají, aby všichni milovníci přírody nominovali. Stačí poslat fotografii a krátký příběh nebo popis,“ konstatoval Kaňa. A ve stejném duchu navazuje i nová patronka ankety Vojtková, jež doplnila osmičku patronů dosavadních: „Zúčastněte se Aleje roku. Tomu, kdo soutěží, držím palce. Hlasujte nebo nominujte na www.alejroku.cz – a buďte v souladu s přírodou jako my.“

V souvislosti se stromy Petra Vojtková, která bydlí ve středočeské Řitce, připojila i své vyznání: „Na divadle jsou kulisy jen umělým doplňkem celku. Když jsem unavená, potřebuji přírodu. Aleje v průběhu roku promění tolik barev, že se tato krása nedá popsat slovy. Když se slunce svými paprsky dotkne jejich listů a díky větru se zachvějí, vzniká nádherné spojení přírodních úkazů. A když se má ruka dotkne kmene, cítím nabíjející sílu věků. Aleje či druhy ovocných stromů beru jako povinnost chránit nebo o ně pečovat.“

Organizátoři z Arniky tradičně podporují aktivitu nominujících různými cenami, na autora vítězné nominace čeká zážitek v podobě letu balonem. Zároveň devět partnerů ankety posoudí zaslané fotografie – a autor nejkrásnějšího snímku vyhraje zrcadlovku. „Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras,“ zdůraznil Kaňa. „Stejně jako v minulých letech může o vítězství aleje rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky,“ poznamenal.

Poutní mše. Ilustrační foto.
Boleslavská národní pouť se stane dnem uzavřených vrat

Poslední Aleje roku ve středních Čechách

- 2018: Čelákovické ovocné stromořadí v lokalitě Krátká Linva
- 2017: Alej Skupice – Huslík podél Labe nedaleko Poděbrad
- 2016: Lipová alej v Pivovarské ulici v Lysé nad Labem
-2015: Lipová alej Chvojen u Benešova
-2014: Smilkovská alej na Benešovsku

Ochránci přírody z Vlašimi pomáhají také s přenosem škeblí z ohrožených míst.
Podzimní výlovy rybníků odhalí poklady na dně. Škeble