Kdybyste měli devítiletou veselou chytrou holčičku, která má od narození nemoc připomínající dětskou mozkovou obrnu znemožňující pohyb a samostatnou chůzi, snažili byste se učinit maximum pro to, abyste jí pomohli zařadit se do běžného života.

Pokusili se o to také rodiče malé Michalky z Třebechovic pod Orebem. Zjistili, že se neobejdou bez finančně náročné péče, a tak se pokusili získat peníze. Vyzvali ostatní, aby pomohli sbírat nepotřebná víčka, za něž dostanou alespoň část nutných peněz na Michalčinu léčbu.

Měli radost, že se do sběru pro Michalku pustilo 
i Kamenné Zboží, malá obec kdesi v Polabí, vzdálená skoro 90 kilometrů.

Iniciativa bývalé knihovnice

Na počátku byla iniciativa bývalé knihovnice obce Petry Novákové, která poprvé zorganizovala sbírku pro chlapce ze Speciální školy 
v Poděbradech. Poté, z podnětu Evy Šťastné, se začala sbírat víčka právě pro Michalku Zahradníkovou 
z Třebechovic pod Orebem. A úspěšně.

Ve středu 15. června si pro víčka přijel do Kamenného Zboží tatínek Michalky Pavel Zahradník. Víčka mu předávala nynější knihovnice Pavlína Nováková. Lidé z Kamenného Zboží byli pro tuto akci nadšeni a víčka přinášeli ve velkém množství, nasbírali celkem 40 kilogramů.

„Moc za jejich iniciativu děkujeme, vážíme si toho, že děti na Michalku myslí, 
i když ji vůbec neznají. Pomáhají nám také děti ze Základní školy R.A.F. Letců 
z Nymburka, odkud jsme odhadem dostali už přes dvě stě kilogramů víček. Snažíme se tímto způsobem získat peníze na Michalčinu rehabilitaci, kterou bohužel stát neproplácí," řekl tatínek Pavel Zahradník.

Pouze šest korun za kilogram

Přestože je za 1 kilogram víček jen 6 korun, tento způsob pomoci se osvědčil. Výdělek z víček od Pet lahví, mlék, zákysů, ale také od kávy či aviváží a tekutých pracích prášků bude použit na kompenzační pomůcky pro Michalku a na nákladný specializovaný léčebný program Klim-Thera-py.

Sbírka víček pro Michalku je časově neomezená, pokud se chcete zapojit, vyhledejte informace ZDE, nebo přímo volejte Pavla Zahradníka na 724 011 896.

Čtěte také: Nemocné Míše pomohlo už osm tun vybraných víček z pet lahví