Až do 6. května hostí muzeum putovní výstavu Horní města Krušných hor, která přibližuje hornictví i minulost významných lokalit Karlovarského i Ústeckého kraje. Patří k nim například Abertamy, Boží Dar, Jáchymov či Vejprty – ale také třeba Cínovec či Měděnec, v jejichž případě už pojmenování dává na srozuměnou, jaké další rudy se v oblasti dobývaly.

Že jde o region, který je svými nalezišti surovin mimořádný i v měřítku evropského kontinentu, připomněl při vernisáži předseda výboru středočeského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM). „Dnes se hovoří o našem nerostném bohatství zejména v souvislosti s ložisky lithia nebo s nedalekými ložisky zlata. Výstava však ukazuje i to, že důležitých nerostů máme mnohem více – a že hrály svou roli i v historii. V době bronzové to byl třeba cín,“ naznačil Štefek souvislosti výstavy věnované báňské minulosti Krušnohoří. 

Není přitom náhodou, že jestliže putovní výstava pojednává o příhraniční oblasti, nesou informační panely dvojjazyčný komentář – v češtině i v němčině.

Novinky na železnici v nové turistické sezoně představili na pražském hlavním nádraží zástupci Českých drah, Středočeského kraje a Prahy. Jedním z hitů letošního roku se má stát větší využívání pamětnických dieselů zvaných bardotka.
Za půvaby středních Čech budou výletníky vozit bardotky
Projekt „Kvalita Očima Pacientů Středočeského kraje“ přinesl nemocnicím jasný signál v čem se zlepšit.
Co mají nemocnice zlepšit, si řekli sami pacienti