„Dojde k poklesu hladiny až pod úroveň 339,00 metru nad mořem,“ konstatoval. Ve srovnání s létem, kdy už byla hladina kvůli suchu nezvykle nízko, to představuje snížení ještě o sedm výškových metrů.

Podzim, zimní období i počátek jara využijí vodohospodáři k úpravám lodního zdvihadla. „Dojde k realizaci prací spojených s prodloužením kolejové dráhy výtahu o dvanáct metrů do délky a o tři metry do hloubky a se sanací betonů na návodní straně,“ upřesnil Roldán.

Z výlovu Žehuňského rybníku.
Rybníkáři bojují se suchem a komercí. Je problém udržet rybníky, říkají

S tím, že kompletně má být modernizace dokončena v dubnu roku 2022. Ani v příštích letech by však práce neměly užívání lodního výtahu omezovat. Sezona jeho provozu je standardně stanovena od počátku května do konce září – a počítá se s tím, že pracovat se bude vždy v mimosezonních obdobích, aby provoz výtahu nebyl kvůli modernizaci narušován.

Úpravy mají umožnit plavbu i při nižší úrovni hladiny vody v přehradě, již už několik, let po době přináší dlouhotrvající sucho. Prozatím platí, že provoz lodního zdvihadla se musí zastavit ve chvíli, kdy úroveň hladiny v nádrži poklesne pod kótu 345,6 metru nad mořem. Loni i letos tak byla sezona ukončena předčasně – letos dokonce o měsíc dřív: už na sklonku srpna. Lodní výtah tak už nefungoval ani během posledního prázdninového víkendu.

Ilustrační foto.
Na lesní brigádu vyrazí i známý kardiochirurg a slavní sportovci