„Nedaří se jich odstřelit ani tolik, kolik se jich narodí. Odstřel by se proto měl zvýšit," doplnil Václav Štráchal, který je i členem mšenského mysliveckého spolku.

Letos si všiml značného úbytku černé zvěře. „Nedávno jsme při naháňce v Nosálově střelili pouze tři selata a před týdnem Houstečtí udělali čtyři leče v okolí Ráje a neviděli ani štětinu," řekl Václav Štráchal, který stejně jako další myslivci přemýšlí, kam proklínaní divočáci zmizeli.

Je možné, že za jejich poklesem stojí novela mysliveckého zákona, která od letošního roku umožnila celoroční odstřel černé zvěře, a to bez rozdílu pohlaví zvířete. Stavy černé zvěře razantně klesly i podle Michala Vejvody mladšího z Mysliveckého spolku v Nosálově.

Padlo hodně bachyní

„V loňském hospodářském roce se hodně lovilo, čímž se černou podařilo dost utlumit. Alespoň v našem okolí. Loni jsme v naší honitbě střelili rekordní počet prasat - přes osmdesát kusů," vysvětlil myslivec a dodal, že díky novele padlo i hodně bachyní.

„Když se střelí třeba deset bachyní, jde v následujícím roce o úbytek zhruba osmdesáti prasat, každá by totiž měla až osm selat," vypočítal Michal Vejvoda.

Spásané části polí

S prasaty v současné době nemá na svých polích problémy ani soukromý zemědělec Stanislav Fiala z Jelenice. Zato daňci mu spásají velkou část pole, které obdělává u Hostína. Polovina z asi sedmi set hektarů už je vypasená.

Problémy s daňky jsou podle Václava Štráchala především v okolí Střednic, Chorušic a Střem. Zatímco prasata divoká se mohou podle novely zákona lovit celoročně, daněk skvrnitý jen od poloviny srpna do konce roku. Pro daňčata je odlov prodloužen do konce března.

Ukvapené řešení?

Celoroční odstřel černé zvěře, který schválilo ministerstvo zemědělství, je podle předsedy Okresního mysliveckého sdružení v Mělníku Václava Víznera příliš ukvapeným řešením.

„Myslím, že v případě divočáků by se dal odstřel řešit i jinak. Pokud s nimi mají někde velké problémy, je možné stanovit tam výjimku, ale neřešit to celoplošnou vyhláškou," řekl před časem šéf sdružení.

Čtěte také: Divočáci Mladoboleslavsku na vzestupu. Postrachem jsou i pro srny