Deníku Polák potvrdil, že tato procenta skutečně počítá ze všech Středočechů věková kategorie 80+. Nejde tedy jen o ty, kteří zájem o očkování projevili zanesením svých údajů do centrálního registračního systému.

Termín někteří senioři prošvihnou

Elektronický registrační systém působí při očkování jisté komplikace, připomněla k tomu hejtmanka Petra Pecková (STAN). Stává se totiž, že lidé, jimž s internetovou registrací pomohli příbuzní nebo pečovatelky a zadali přímo číslo mobilního telefonu tohoto seniora, nedokážou reagovat, když jim přijde SMS zpráva s výzvou, aby se v určeném termínu k vakcinaci dostavili.

„Senior ani neví, že mu přišla SMS zpráva – nebo to sice ví, ale čeká, až přijedou příbuzní, kteří udělají vše potřebné – a při jejich návštěvě na to pak zapomene,“ objasnila hejtmanka, kde je problém. A jako protiklad tlumočí zkušenost obcí rozšířenou působností s případy, kdy svým občanům pomáhaly s registrací obce – a zadaný telefon je obecní. „To funguje skvěle,“ uvedla hejtmanka, že pak se sdělení k příjemcům dostává spolehlivě.

Matějská pouť. Ilustrační foto.
Další „oběť“ koronaviru. Pořadatelé poprvé v historii „odpískali“ Matějskou

Zmiňovaná potíž se v souvislosti s hledáním náhradníků pro uplatnění připravených vakcín jeví jako větší problém než nedůvěra k vakcíně AstraZeneca. Té se někteří senioři snaží vyhnout s odkazem na informace médií, že její účinnost nebyla u lidí ve vyšším věku dostatečně testována (britskému výrobci se totiž přihlásil nižší počet dobrovolníků v této věkové kategorii).

Hotové očkování má v kraji 16 tisíc lidí

Podle statistik, které má Polák nejnověji k dispozici k 18. únoru, bylo ve středních Čechách očkováno 12 205 seniorů ve věkové kategorii 80+. A celkově v kraji dostalo vakcínu proti covid-19 již 46 857 lidí, přičemž u 15 843 již bylo dokončeno očkování druhou dávkou. V této skupině převažují zdravotníci následovaní pracovníky v sociálních službách – nicméně dokončené očkování má už i půl druhého tisíce seniorů z věkové skupiny 80+.

Aktuálně se ve středních Čechách očkuje na 18 místech. Velkokapacitní vakcinační centra fungovala již v uplynulém týdnu – byť zatím v omezeném režimu daném množství dostupných očkovacích látek – v Benešově, Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi. V pátek bylo otevřeno další ve Slaném, jehož provoz se rozběhne od pondělka, a od středy má ve zkušebním provozu fungovat velkokapacitní centrum v Říčanech. Další velkokapacitní centra, která by v době, kdy bude vakcín dostatek, měla odbavovat zájemce po stovkách denně, se zatím budují.

Z tiskové konference v sídle hejtmanství Středočeského kraje o novinkách kolem boje s koronavirem a očkování proti covid-19.
Koronavirus ve středních Čechách: přibývá pacientů i nakažených dětí

„Se zapojením praktických lékařů do očkovací kampaně se počítá od 1. března,“ připomněl koordinátor Polák. Podrobnosti však zatím uvést nemůže: čeká se na metodiku ministerstva zdravotnictví, která upřesní jak samotnou činnost praktiků, tak nejasnosti kolem logistiky (tedy zásobování očkovacími látkami) i evidence klientů, jež podle Polákových slov musí být řešena jednotně na celostátní úrovni. Podrobnější informace hejtmanka Pecková očekává v úterý.

Vakcíny proti covid-19 uplatněné ve Středočeském kraji

- Pfizer/BioNTech: 39 615 dávek: v posledních 14 dnech z celkového množství vyočkovaných vakcín 51,8 procenta v rámci 1. dávky a 34 procent v rámci 2. dávky

- Moderna: 3925 dávek: v posledních 14 dnech z celkového množství vyočkovaných vakcín 8,5 procenta (1. dávka)

- AstraZeneca: 3277 dávek: v posledních 14 dnech z celkového množství vyočkovaných vakcín 7,7 procenta (1. dávka)

Zdroj: koordinátor očkování Martin Polák a Krajský úřad Středočeského kraje; údaje k 18. 2. 2021