Soutěž vyhlásila Česká komora architektů (ČKA) v lednu letošního roku a architekti do ní přihlásili bezmála pět set realizací. Z těch odborná porota vybrala 63 děl, šest z nich pochází ze Středočeského kraje ze kterých na podzim vzejde zhruba deset finalistů a celkový vítěz České ceny za architekturu.

Soutěžní přehlídka byla ve svém prvním roce otevřena realizacím za posledních pět let. Mezi nominovanými projekty však byla převážná část děl dokončena teprve v posledních dvou letech.

„Dvacet jedna děl bylo dokončených v roce 2015 a patnáct v roce 2014," upřesnila PR manager pořádající agentury Vladana Drvotová s tím, že zda některá z realizací nacházející se ve Středočeském kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 7. listopadu na slavnostním galavečeru.

Nesnadný úkol

Na akci budou rovněž vyhlášeny výsledky výjimečného počinu a mimořádné ceny. „Úkol to bude jistě nesnadný, s řadou děl se však porota seznámí přímo v terénu na začátku září," dodala Vladana Drvotová.

Kromě Oranžérie a Hnízda nominovala odborná porota ještě Tři věže a Pavilon základní školy v Líbeznici, Rekonstrukci a dostavbu Základní školy Hovorčovice a Uhelný mlýn - Továrnu na architekturu, design, umění a řemeslo v Libčicích nad Vltavou.

Oranžerie v Čerčanech.Zdroj: archiv pořádající agenturyOranžérie v Čerčanech vznikla na objednávku manželského páru, jako součást velké, parkově upravené zahrady, která byla založena ve 30. letech minulého století okolo rodinné vily. Návrh myšlenkově vychází ze starých zámeckých oranžérií, které byly jednoduchými a velkorysými stavbami. Snahou bylo vytvořit objekt, který i přes své malé rozměry zachytí část oné velkorysosti a jednoduchosti těchto starých oranžerií. Konstrukci tvoří jedenáct tuhých rámů, zavětrovaných plnými plochami zadní stěny a střechy. Stavebním materiálem oranžérie je červený cedr.

Hnízdo ve Strančicích.Zdroj: archiv pořádající agenturyHnízdo ve Strančicíchje jedním z projektů, které ukazují, že architektura je všude kolem nás. Realizace vznikla z touhy stavět a experimentovat. Cílem bylo zhotovit objekt ve stromě, úkryt pro děti i dospělé, neboli hnízdo. Podmínky byly jen dvě. Použít jen jeden přírodní materiál bez spojovacích prvků a uchytit je takovým způsobem, aby nedošlo k žádnému poškození stromu. Projekt vznikl v rodné obci v parku architekta díla. Vybraný habr je první strom, na který jako malý poprvé vylezl. Samotný tvar struktury vycházel z koule a postupně se sám přizpůsoboval tvaru koruny.

Čtěte také: Skládali se po pár korunách. Nyní mají titul Stavba roku