Středoškoláci měli možnost volit politické strany, hnutí a koalice, jež kandidují do Poslanecké sněmovny ve volbách, které se uskuteční 8. až 9. října letošního roku.

Možnost zúčastnit se studentských voleb využilo 335 škol, volební výsledky jich pak odevzdalo 312. Hlasů od studentů, které se byly započítány, bylo 40 889.

„Největší počet hlasů získala mezi středoškolskými studenty koalice Piráti a Starostové (30,4 procenta), za ní následovala koalice Spolu – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (29,4 procenta), na třetím místě se umístilo hnutí ANO 2011 (8,5 procenta) a na čtvrtém místě Strana zelených (7,1 procenta). Pouze tyto čtyři subjekty získaly více než 5 procent hlasů,“ informovala Táňa Abrhámová, mediální koordinátorka ze vzdělávacího programu JSNS.

Honička s motorkářem po Praze.
Honička jako z akčního filmu: Motorkář chtěl ujet policii, skončil v nemocnici

Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS a iniciátor voleb nanečisto upozornil, že volební preference studentů naznačují, jak v dlouhodobější perspektivě dopadnou řádné volby. „Strany, jejichž obliba u studentů trvale narůstala, se dostávají nahoru i ve skutečných volbách. A naopak, strany s opačnou trajektorií výsledků ve volbách nanečisto, jdou dolů ve volbách skutečných,“ uvedl.

Volební preference studentů jsou odlišné i v různých typech škol. „Gymnazisté volí výrazně jinak než jejich vrstevníci na středních odborných školách a ještě víc se liší výsledky na učilištích,“ podotkl Strachota.

Kompletní výsledky voleb ke stažení ZDE.