Samozřejmě nechyběl ani bohatý kulturní program. Ten zakončil až v osm večer ohňostroj.

„Do práce jsem se vrátila teprve nedávno po šesti letech mateřské, takže jsem připravený program už nestačila měnit. V rámci možností jsem alespoň uspořádání atrakcí na náměstí," připomněla Jaroslava Pokorná, ředitelka Městského kulturního centra Votice, které slavnosti každoročně organizuje.

Návštěvníci proto našli středověké ležení poblíž historické budovy radnice a poblíž sebe rozbili trhovci také staročeské stánky.

„Širší je i nabídka rukodělných výrobků," uvedla krátce po zahájení slavností ředitelka Městského kulturního centra Votice. „Příští rok ale chci na votickém náměstí znovu přivést například i středověkou hudbu, která k době života knížete Václava patří," dodala.

Slavnosti v Louňovicích

Patrona Čech si na Benešovsku připomínají nejen ve Voticích, ale také v Louňovicích pod Blaníkem. Tentokrát připadl státní svátek na středu. Protože v Louňovicích měli slavnosti už během uplynulého víkendu, mohli se těch votických zúčastnit a porovnávat i ti, kteří jindy musí volit, kterému místu dají přednost.

„S Louňovickými jsme se na termínu nedomlouvali. U nás máme slavnosti pokaždé přesně na svátek svatého Václava. Jestliže vychází na víkend, pak se konají slavnosti souběžně," vysvětlila Jaroslava Pokorná.

V rámci slavností byla otevřená i věž Václavka a nechyběly ani pouťové atrakce. Celým svátečním dnem provedla slovem Miluška Horváthová. „Myslím, že se Svatováclavské slavnosti lidem líbí a za jejich přípravu bych proto chtěla poděkovat také votickému sdružení Valkýra," dodala Jaroslava Pokorná.

Čtěte také: Poutníci si se Zemanem připomenuli svatého Václava při poutní mši