Dva odlišné pohledy

Jedni ji vnímají jako akci, jejímž prostřednictvím může region díky vysokým útratám účastníků zbohatnout i přímo – především však jde o investici do budoucnosti: střední Čechy získají jméno jako skvělý turistický cíl. To se v budoucnu projeví na nárůstu cestovního ruchu. Tak mluví krajská koalice. Naopak opozice se ohrazuje proti desetimilionové podpoře akce schválené krajským zastupitelstvem. Harleyáři jsou podle kritiků skupinou dostatečně movitou na to, aby byli „soběstační“, příliš úzkou na to, aby takové využití veřejných financí bylo možno bylo možno ospravedlnit – a oponenti nabízejí řadu oblastí, kam by se jim nasměrovat peníze jevilo potřebnější.

Přetrvávající napětí se projevilo i den před zahájením pražských oslav, kdy se uskutečnily jízdy starostů po středních Čechách. Zastánci vyrazili na motocyklech, odpůrci šlápli do pedálů bicyklů. Motorky společně vyjely k největším atraktivitám na území kraje, cílem samostatně konaných cyklojízd bylo vydat se na místa, která přímo volají po penězích.

Ilustrační fotografie.
Na kolech opozice protestovala proti milionům pro harleyáře

Příležitost k propagaci

Jízda starostů s velkým J, protože šlo o oficiální označení akce, přinesla cestu starostů středočeských obcí a měst i krajských radních na 60 motorkách. Z Výstaviště v pražských Holešovicích směřovala trasa k hradu Karlštejn, odtud se jelo na Slapy – a pak přes Benešov na zámek Konopiště. „Návštěvníkům této celosvětově významné akce máme co ukázat, ať už jde o hrady, jako je Karlštejn nebo Křivoklát, nádherná města, například Kutnou Horu, nebo malebné Posázaví,“ připomněla na startu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, že oslavy 115. narozenin značky Harley-Davidson vnímá jako obrovskou a neopakovatelnou příležitost k tomu, aby kraj představil své přednosti v okruhu aktivních lidí s nadprůměrnými příjmy. „Věřím, že se náš kraj fanouškům legendární značky zalíbí – a zážitky je motivují k dalším návštěvám,“ zdůraznila Jermanová.

Proti ní se ve středu vymezil starosta Dolních Břežan na Praze-západ a předseda klubu středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik. Připomněl někdejší petici s podpisy stovky starostů obsahující požadavek, aby kraj 10milionovou dotaci neposkytl. „Žádost starostů projednalo středočeské zastupitelstvo, ale hejtmanka požadavku nevyhověla. Sami vidíme v kraji mnoho míst, kde by tak velká částka pomohla. Jsou to čističky, kanalizace, mateřské školky a mnoho dalších,“ zdůraznil Michalik.

Protestních cyklojízd se podle krajské tajemnice STAN Evy Šleichertové uskutečnily ve středních Čechách desítky – například v Krušovicích, Kroučové u Rakovníka, Nové Vsi či Zlatníkách. Zaznívalo při nich volání zejména po penězích na kanalizace, chodníky či na penzion pro seniory. A když už na oslavy, tedy ne na akce spojované se 115. výročím, ale s tím stým. S připomenutím vzniku samostatného československého státu v roce 1918.

V zoologické zahradě Chleby na Nymbursku přišlo na svět mládě opice langur duk, nejvzácnějšího zvířete, které se v současné době nachází v Česku.
Rarita! Langury duk mají mládě

Opozice chce vyúčtování

Michalik zdůraznil, že jeho klub zastupitelů bude chtít vědět, za co bylo poskytnutých deset milionů nakonec utraceno. To, že opozice v krajském zastupitelstvu bude požadovat detailní vyúčtování (včetně zhodnocení dopadů konkrétních účelů, na něž byly peníze vynaloženy), zdůrazňoval v minulosti například i starosta Líbeznice na Praze-východ a místopředseda ODS Martin Kupka, když se při rozhodování zastupitelů neúspěšně snažil alespoň o snížení přidělované částky.

Jisté tak je, že harleyářské téma bude v krajské politice burácet ještě dlouho poté, co motory výkonných motocyklů ve středních Čechách utichnou. Vedle souvislostí konkrétní akce lze očekávat i handrkování o obecném nastavení pravidel pro poskytování dotací a finanční podpory rozmanitých akcí. A situace, kdy máme za čtvrt roku komunální volby, nejspíš jen přileje oleje do ohně vášní.

Představení kraje po světě i motorkářům přímo do telefonu
Spolupráce Středočeského kraje s organizátory oslav motocyklové značky Harley-Davidson přinesla prezentaci regionu už dlouho před začátkem akce. Svědčí o tom i webové stránky oslav, na nichž je představení okolí metropole věnována pozornost. Hlavní organizátor pražských oslav Jaroslav Vavřina navíc upozornil, že informace k harleyářům po celém světě proudily řadou dalších komunikačních kanálů: přes sociální sítě (jen facebookový profil sleduje 7,6 milionu fanoušků), e-maily, klubové tiskoviny…

Mimoto upozornil na obsáhlé zpravodajství zahraničních televizních společností věnujících pozornost jak samotným akcím v rámci oslav, tak i místům, kde se konají – což by prý pro Středočechy mělo být důvodem ke spokojenosti. Stejně jako byla před pěti lety spokojena oblast Lazia, když se 110. harleyářské oslavy odehrávaly v Římě.

Přímo pro účastníky motorkářské akce v hlavním městě organizátoři ve spolupráci s oddělením památkové péče krajského úřadu připravili výběr vyjížďkových tras po středních Čechách. Byla připravena i mapová aplikace pro mobily zobrazující deset poznávacích okruhů, do kterých jsou zahrnuty památky či zajímavosti v kraji i jeho blízkém okolí a akce konané v době oslav. Ta však může posloužit komukoli; nikoli jen motocyklistům.

Společně se Středočeskou centrálou cestovního ruchu byla dále připravena Central Bohemia Challege nabízející 12 lokalit, které by účastníci neměli minout – a první tisícovka těch, kteří prostřednictvím mobilní aplikace zaznamenají návštěvu alespoň tří z nich, získá pamětní mince ze speciální limitované série.

Odehrály se i organizované výjezdy velkých skupin, které byly kvůli bezpečnosti předem nahlašovány policii. Například již ve čtvrtek se zahraniční účastníci v doprovodu českých jezdců vydali na návštěvu Kutné Hory; v pátek pak následovala hromadná cesta do Českého Šternberka.

Studie, kterou si organizátoři nechali vypracovat, ale hovoří i o přímém finančním přínosu – přičemž z propočtů vyplývá, že se poskytnutá finanční podpora má více než vrátit. Dokument počítá s útratou účastníků akce za zboží a služby ve výši 1,2 miliardy korun (přičemž zdůrazňuje, že až 94 procent příjmů plyne od zahraničních návštěvníků, a tudíž se jedná o nenahraditelné příjmy). A nejde zde jen o tržby podnikatelů. Podíl z těchto peněz má následně v rámci přerozdělování daní posílit i rozpočty jak obcí a měst ve středních Čechách, tak také rozpočet kraje.

Harley-Davidson oslaví 115. výročí od založení značky v Praze.
Na silnicích řidiči mohou potkat desítky tisíc motorek