K odstranění prvních padlých stromů byli středočeští hasiči voláni již v neděli večer, kdy většina obyvatel kraje ještě při pohledu z okna nepozorovala nic zvláštního. Ráno po probuzení už o tom, jaká je venku smršť, věděli všichni – namnoze ještě dřív, než otevřeli oči. Co se venku odehrává, bylo dobře slyšet.

Již deset minut před půl pátou byl kvůli následkům větru omezen provoz vlaků na Hořovicku: v úseku Kařízek – Hořovice zůstala v provozu jen jedna ze dvou traťových kolejí. Poznamenalo to jak provoz regionální linky S70, tak i rychlíků na lince R16; na spojnici Praha – Plzeň - Klatovy. Nešlo ale o zásadní omezení. Trať zůstala průjezdná, spoje pouze nabíraly zpoždění.

Orkán Sabine na Královéhradecku. Spadlý strom u obce Spy
Bouře Sabine si vyžádala jednu oběť. Bez proudu byly tisíce domácností

Přímo zastaven byl dvacet minut před pátou hodinou kvůli překážce na trati zastaven provoz na regionální trati procházející Benešovskem a Příbramskem; na spojnici Olbramovice – Sedlčany. Neprůjezdný tam zůstal úsek Olbramovice – Štětkovice.

Asi největší potíže v železniční dopravě ve středních Čechách nakonec po ránu přinesl malér v pražských Vršovicích, a to porucha zabezpečovacího zařízení. Ta poznamenala provoz hned osmi příměstských, ale i dvou rychlíkových linek. Některé vlaky musely zkrátit svou trasu, další jely odklonem mimo stanice Vršovice a Strašnice. Omezení spojené i s nedostatkem souprav cestující pocítili především v podobě zpoždění, jež se vyšplhalo až na desítky minut.

Zpoždění autobusů

V autobusové dopravě se v časných ranních hodinách vyskytlo několik komplikací kvůli stromům bránícím průjezdu několik potíží – například u Prahy v Psárech, na Kladensku u Slatiny, v Dobříši či u Nučic na Praze-západ. Přineslo to zpoždění, ale ne přerušení dopravy. Překážky se podařilo buď rychle odstranit, nebo bylo možné využít objízdnou trasu; na pomezí Prahy-západ a Berounska, kudy projíždí vytížená linka číslo 380 z Berouna do Prahy, bylo možno jezdit kyvadlově.

Ilustrační foto.
Čekají se výpadky elektřiny. Mohou trvat i dny