Po nedělní bouřce zůstaly potemnělé celé oblasti – podle mluvčí Skupiny ČEZ Soni Holingerové patřilo ve středních Čechách narušení dodávek elektřiny k nejvážnějším v rámci celé republiky – a neprůjezdné zůstávaly silnice i železniční tratě.

Dodávky energetici obnovili

Asi nejvíc Středočechů postihly v souvislosti s počasím právě výpadky elektřiny, když byla narušena jak vedení nízkého napětí, tak velmi vysokého. Vyhráno přitom nebylo ani v již opravených úsecích poté, co vichr odezněl: v podmáčeném terénu padaly stromy dál a působily další poruchy. Navíc bylo mnohde velmi obtížné dostat se s těžkou technikou na místo zásahu.

„Nejsložitější situaci řešíme na Rakovnicku nedaleko Krušovic,“ uvedla Holingerová uprostřed noci. A nešlo jen o potrhané vedení a polámané izolátory! Největší problém tam představovalo zřícení šesti stožárů příhradové konstrukce vedení velmi vysokého napětí 110 kV. „Navíc stožáry spadly do křižujícího vedení vysokého napětí, došlo k přetrhání vodičů i na tomto vedení,“ konstatovala Holigerová. S tím, že do míst, kde to bylo možné, ještě v noci energetici zajistili dodávky elektřiny přepojením na okolní vedení – a po rozednění se začalo se stavbou takzvaného bypassu; náhradní přenosové trasy.

Vedle Rakovnicka se noční řádění živlů zle podepsalo na elektrických rozvodech také na Kladensku, Berounsku, Benešovsku a Mělnicku. I když již ráno byli energetici přesvědčeni, že během pondělka by se mělo podařit zprovoznit všechny trasy velmi vysokého i vysokého napětí, připouštějí, že někteří odběratelé se obnovení dodávek elektřiny dočkají až v úterý. „Mělo by se však jednat již jen o opravy poruch na hladině nízkého napětí,“ uvedla ráno Holingerová.

Během dne pak přicházely stéle příznivější zprávy: energetici očekávali, že již v pondělí se podaří odstranit naprostou většinu poruch – a to i na vedení nízkého napětí. A skutečně se to podle Holingerové povedlo. Poruch zůstalo jen pár. „Jedná se však již jen jednotlivé domy, rekreační objekty či chatové osady,“ konstatovala po deváté večer – tedy 24 hodin od nejkrutějšího řádění živlů. S dodatkem, že zbývající místa budou připojena nejpozději během úterního dopoledne.

Vlaky stály i hodiny

Už od večera měli s obnovou provozu napilno také železničáři. K nejpalčivějším nepříjemnostem patřilo přerušení provozu na koridoru mezi Benešovem a Táborem, kde u Ješetic spadl strom do trakčního vedení. Obnovit provoz se podařilo v půl šesté ráno. Na šest hodin se v noci protáhly práce také na Rakovnicku, kde mezi Rakovníkem a Lužnou narazil rychlík do stromu spadlého a trať a došlo k poškození lokomotivy. Dráhy zde zavedly náhradní autobusovou dopravu.

Krátkodoběji se provoz během noci na pondělí zastavil i na dalších středočeských tratích. Patřily k nim koleje mezi stanicemi Beroun a Zdice, úseky Benešov u Prahy – Senohraby (kde došlo k poruše zabezpečovacího zařízení); překážky na trati dočasně zamezily průjezdu v úseku Všetaty – Dřísy (kde dokonce strom spadlý na vagon vedl k poranění jednoho z cestujících úlomky rozbitého skla) či v sousedství metropole Vrané nad Vltavou – Davle.

Stromy spadlé na silnice se díky nasazení hasičů z profesionálních jednotek i dobrovolných sborů dařilo poměrně rychle odstraňovat. V pondělí ráno tak středočeská policie varovala před jediným stromem tvořícím překážku silničního provozu a vyžadujícím zvýšenou opatrnost při průjezdu – u obce Rokytá na Mladoboleslavsku. Mimochodem – současně policie upozorňovala hned na tři střety osobních aut se zvěří (při nichž naštěstí nedošlo ke zranění osob, ale průjezd danými místy také vyžadoval zvýšenou opatrnost): u obce Nepřevázka také na Mladoboleslavsku, u Zadní Třebaně na Berounsku a v blízkosti kladenského Rozdělova.

Pražské integrovaná doprava pak zaznamenávala v souvislosti se spadlými stromy ještě další komplikaci. V Březí na Praze-východ neumožnil strom spadlý do vozovky na objízdné trase zahájit předem plánovaný a ohlašovaný odklon autobusových linek číslo 366 a 469.

Na Rakovnicku došlo na bourání

Zcela nejhůř vichřice Fabienne pustošila obce na Rakovnicku, uzavřeli svou bilanci středočeští hasiči. Ti v souvislosti s počasím zaznamenali 250 zásahů – přičemž bezmála stovka událostí byla nahlášena mezi osmou a devátou večer. Podle slov Ladislava Holomčíka z centrály středočeských hasičů je přes 30 událostí vedle Rakovnicka zaměstnalo i na Berounsku, kolem dvou desítek výjezdů měli na Kladensku, Benešovsku, Praze-východ a Příbramsku. Naopak nejméně práce – se zásahy od pěti do sedmi – bylo na Kutnohorsku, Kolínsku a Mělnicku.

„Většinou šlo o technické zásahy při odstraňování popadaných stromů nebo větví, uvolněných plechů ze střech a povalených ohrad, plotů či billboardů,“ uvedl Holomčík. „Výjimkou nebylo ani čerpání vody, případně likvidace bahna nateklého z polí,“ doplnil. Výjimečná situace však nastala právě na Rakovnicku – konkrétně v obcích Chrášťany a Kněževes. Vichr tam nejen zasypal silnice, koleje i elektrické dráty čtyřmi desítkami vyvrácených stromů, ale také zle pocuchal několik rodinných domů. Strhával střechy – a čtyřem objektům dokonce narušil statiku.

„Vzhledem k rozsahu škod byla o pomoc požádána i jednotka ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu s těžkou technikou,“ připomněl velitel profesionálních hasičů ve Slaném Martin Vondra. Odtud vyrazili na Rakovnicko specialisté – tým s kontejnerem s výdřevou. S její pomocí se hasiči postarali o zpevnění dvou rodinných domů, které také provizorně zastřešili.

Došlo však i na bourání. „Pomocí stroje UDS-214 ze Zbirohu byl jeden objekt na základě rozhodnutí statika stržen – a ta samá technika byla využita i na odstranění poškozeného betonového sloupu. U jednoho zborceného objektu bylo jednotkami částečně rozebráno obvodové zdivo, které hrozilo pádem,“ přiblížil Vondra dění během kritické noci.

Práce při odstraňování následků budou v Chrášťanech i Kněževsi pokračovat i v následujících dnech. V první fázi hasiči ve spolupráci se statikem zkontrolovali šestnáct rodinných domů, které byly ohroženy vyvrácenými stromy nebo hrozilo narušení jejich stability.

Zdroj: Youtube
Popadané stožáry velmi vysokého napětí u Lišan na Rakovnicku.
Fabienne lámala stromy, zastavila vlaky a nadělala spoustu práce energetikům