„Malý Kawi na první pohled zaujme svým roztomilým vzezřením, avšak nutno si uvědomit, že jde také o jeden z nejvýznamnějších odchovů zoologické zahrady za posledních několik let,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s tím, že jde o geneticky velmi cenné mládě. „V době, kdy orangutani v přírodě čelí masivnímu odlesňování, je každý takový přírůstek dílčím úspěchem na cestě za zachováním biodiverzity.“

Pražská zoo. Sameček orangutana sumaterského Pustakawan, zkráceně Kawi, ve věku dvou dnů.
Orangutani v zoo rozpojili síť a dostali se ven. Zpět je nalákali na banán

Kawimu koluje v žilách divoká krev díky jeho praprarodičům Bimbovi a Soně. Ti přišli do Prahy z volné přírody v 60. letech a stali se zakladateli zdejšího chovu. Kawi se před dvěma lety stal třetím pražským mládětem a nyní je jediným pravnoučetem těchto orangutanů, kteří přišli do zoo přímo z lesů Sumatry. Právě ty dnes mizí závratnou rychlostí a zejména proto jsou orangutani sumaterští kriticky ohrožení.

Samotnému Kawimu ale alarmující situace jeho druhu starosti zjevně nedělá. „Většinu dne tráví zkoumáním okolí, pozorováním své rodiny, od níž odkoukává vzorce chování, a taky jídlem. Nejradši má měkké, sladké ovoce jako papáju či mango,“ popsal vrchní chovatel primátů Martin Vojáček s tím, že i přes ochutnávání pevné stravy pije Kawi stále i mateřské mléko. „Orangutani mají jeden z nejdelších reprodukčních cyklů mezi savci, mléko může pít ještě zhruba čtyři roky,“ dodává.

V pražské zoo se 17. listopadu 2020 samičce orangutana sumaterského Mawar narodilo mládě.
Radostná událost v pražské zoo: v Indonéské džungli se narodilo mládě orangutana

„Sametový Kawi“, jak se malému orangutanovi občas přezdívá díky jeho datu narození, obývá pavilon Indonéská džungle spolu se svým otcem Pagym, matkou Mawar a starší sestrou Diri. Jeho dovádění můžou návštěvníci nejlépe pozorovat kolem desáté hodiny dopoledne, když dostává rodina lidoopů krmení.