A čekat mohou s klidem: nyní už vědí, že na projekt, jemuž fandí, jsou peníze schváleny. Jistotu mají všichni do jednoho: projekt, který podpořili, je určen k realizaci.

Pomohlo přerozdělení peněz

Nakonec se dostane na všech 126 záměrů rozmanitého charakteru, které do hlasování veřejnosti postoupily z původních 164 návrhů. Ty, které vypadly již v rámci posuzování krajským úřadem, neprošly kvůli tomu, že neodpovídaly stanoveným pravidlům. K těm například patřilo, že záměr se musí týkat jen obecních nebo krajských pozemků nebo že nemůže jít o záměr, který lze zařadit do běžných dotačních programů.

Aby bylo zaručeno co nejspravedlivější rozdělení peněz, uplatnilo se členění podle území ORP – takzvaných obcí s rozšířenou působností, jichž je v kraji 26 – a v jejich rámci ještě podle velikostních skupin. Pro každou tuto podskupinu byl předem určen konkrétní podíl z celkové 50milionové sumy.

Nicol Lenertová.
Mluvčí zdravotní pojišťovny chce zúročit zkušenosti z televize i z hejtmanství

„Z celkem 26 obcí s rozšířenou působností byly podané projekty zastoupeny ve všech ORP kromě Kralup nad Vltavou,“ připomněl v pondělí radní pro oblast investic a veřejných zakázek Josef Řihák (ČSSD). „V devíti ORP bylo podáno více projektů, než kolik bylo alokováno finančních prostředků,“ připomněl.

Nakonec se ale dostalo i na ty záměry, na něž by jinak peníze nezbyly. Ne ve všech ORP byla vyčerpána celá částka, a tak krajští radní v pondělí rozhodli o přerozdělení volných peněz. Nejvyšší sumy „navíc“, kolem půl druhého milionu, putovaly do ORP Brandýs nad Labem-Stará Boleslav a Beroun. Naopak stejná částka se nevyčerpala na Kolínsku, 1,2 milionu v oblasti Lysé nad Labem, milion na Příbramsku.

Od sta tisíc po čtyři sta

S nejvyšší podporou se při hlasování veřejnosti setkalo vybudování sportovního areálu ve Slatině na Kladensku: 775 hlasů. Zároveň se blíží maximální možné částce 400 tisíc. Přímo na ni si sáhne hned několik projektů, poznamenal náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO). Upozornil však, že podpořené projekty jsou různorodé nejen tematickým zaměřením, ale i náklady.

Část úvodní strany brožury.
Brožuru o místech, kam za vědou, doporučuje i ocenění poroty

„Nejmenší částka, 94 tisíc korun, bude směřovat na vytvoření odpočinkového sezení u lípy na cestě z Hrdlořez na Mladoboleslavsku. Sto tisíc půjde na vytvoření naučné stezky v rámci přírodní památky Hluchov mezi Starou Boleslaví a Brandýsem nad Labem. Za 105 tisíc korun se občanům vytvoří plocha zeleně, která nahradí zchátralou zemědělskou čerpací stanici v obci Veliká Ves na Praze-východ,“ poznamenal Kovács.

Středočeský participativní rozpočet by měl podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) pokračovat. Další ročník se prý začne připravovat „prakticky okamžitě“.