Jak Deníku hasiči potvrdili, výjezdy k hořící trávě začaly přibývat hned, jak se trochu oteplilo.

„Je to každý rok stejné. Jakmile je hezky, lidé si začnou připravovat louky a zahrady na sečení tím, že vypalují starou trávu. Nedbají přitom na zákon o požární ochraně a zákaz vypalování porostů," říká profesionální hasič Zbyněk Štajnc. Upozornil také, že se při vypalování trávy mohou plameny rozšířit do lesů, které se zahradami často sousedí.

Objekt někdejší pekárny ve Slaném v Pražské ulici, kde žije romská komunita v neutěšených hygienických podmínkách. Právě tam se vyskytla žloutenka typu A.
Počínající epidemie žloutenky vážně ohrožuje Slaňáky

Na nepříjemnou zkušenost s vypalováním trávy vzpomínala i Berouňačka Simona Špačková.

„Stalo se to už před řadou let, ale vidím to před sebou pořád. Babička s dědou měli pronajatou v Berouně od nějakého zemědělce louku, na které sušili každoročně seno pro své králíky. Na jaře chtěli vypálit starou trávu, ale vymklo se to kontrole. Chtěla jsem hned volat hasiče, ale babička se bála ostudy a pořád chtěla uhasit trávu sama s dědou a se mnou. Nakonec na hasiče stejně došlo a skončilo to pokutou. Pro babičku asi i ostudou," přiznává paní Simona.

Požár travnatého porostu zaměstnal kdysi i hasiče v Roztokách na Křivoklátsku. K požáru louky, která byla v těsné blízkosti rodinných domů, vyjely profesionální jednotky hasičů z Berouna a Rakovníka společně s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Roztoky, Zbečno a Křivoklát. Za pomoci šesti cisteren se podařilo ohnivé inferno po hodině zdolat. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru bylo vypalování suché trávy v okolí rodinných domků.

Ilustrační foto.
Záznamy z jednání? Města se jim brání

Každé pálení trávy, listí a dalšího rostlinného materiálu přitom nemusí odporovat zákonu. Přírodní materiál stačí shrabat na hromadu, a tu pak pod dozorem spálit. Je ovšem třeba si ověřit, jestli spalování přírodního materiálu nezakazuje obecní vyhláška.

Nejjednodušší způsob, jak předejít problémům, je každé větší pálení oznámit hasičům, přestože fyzické osoby tuto povinnost zákonem danou nemají.

Ohlásit pálení většího množství přírodního materiálu mohou lidé prostřednictvím operační linky hasičů na čísle 150 nebo elektronickou cestou vyplněním formuláře na webu.

Ilustrační foto
Poplach na letišti: kouř na palubě!