Hlavním tématem výjezdního zasedání vlády bylo sucho a zmírnění jeho následků. Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil do Senomat spolu s ministry, aby podiskutoval se starosty obcí, kde mají vodní nádrže vzniknout. Společně pak jednali v senomatské roubence. Na místo setkání dorazili také tři demonstranti i s transparentem proti osobě předsedy vlády, ovšem k žádným slovním přestřelkám nedošlo, neboť demonstranti i po domluvě s ochrankou odešli.

„Vodní nádrže u Senomat a Šanova by se měly začít stavět v roce 2022, dokončeny by měly být, předpokládám, nejpozději do čtyř let. Zároveň chceme urychlit proces výstavby nádrže Kryry tak, abychom se přiblížili termínu 2025 až 2030. Domluvili jsme se s panem premiérem, že do konce prvního čtvrtletí příštího roku předložíme návrh na výkup pozemků a vše urychlili,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. V projektu na výstavbu vodní nádrže u obce Kryry totiž stojí termín dokončení po roce 2040. Nicméně sama výstavba nádrží na Rakovnicku by problém s nedostatkem vody příliš neřešila. To připomněl také generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala.

Střet vlaku s dodávkou na přejezdu na Rakovnicku.
Řidič dodávky je ve vazbě. Hrozí mu desetiletý trest za mřížemi

„Součástí projektu, který se řeší od roku 2005, je nejen výstavba nádrží na Rakovnicku, ale i výstavba nádrže Kryry, odkud by se voda přečerpávala do Rakovnického a Kolešovického potoka. Vodní nádrž Kryry pak bude zásobována vodou z povodí řeky Ohře, konkrétně z přehrady Nechranice,“ řekl Petr Kubala s tím, že jsou připravené mimo jiné i projekty s opatřením bránící erozi půdy, aby se nádrže nezanášely.

Rakovnicko se řadí mezi nejsušší regiony České republiky. Podle Petra Kubaly je na tom Rakovnicko s vodou zřejmě nejhůře. „Rakovnicko je velmi suchou oblastí, dokonce se zde sucho vyskytuje častěji než v oblasti jižní Moravy či dolního Polabí. Jedná se o projekt, který je zcela ojedinělý v rámci České republiky,“ nechal se slyšet Petr Kubala.

„Je již pět minut po dvanácté hodině. Oblast trpí velikým nedostatkem vody, lidé tu mají studny v hloubce sedmi metrů, nyní musí vrtat i třeba čtyřicet metrů. Sucho je naše koaliční priorita, chceme jej urgentně řešit. Projekt výstavby nádrží vyjde na téměř 3,5 miliardy korun, ministerstvo zemědělství od roku 2015 vydalo na opatření v boji se suchem 29 miliard korun,“ připomněl premiér Andrej Babiš.

Dvanáctý ročník festivalu Coombal opět přilákal stovky návštěvníků.
Návštěvníci luženského areálu Na Mlatě si užívali dvanáctý Coombal
Prezident Miloš Zeman.
ČERNÁ A BÍLÁ: Mají prezidenta volit politici?