Rozpočtové tabulky rozhodně nejsou jednoduché čtení. Zájemcům z řad veřejnosti, kteří se chtějí dozvědět víc, by měl být pomůckou rozklad rozpočtu, který se hejtmanství chystá zveřejnit na webu kraje. „S přehledným členěním položek i s upřesňujícím výkladem,“ slíbil náměstek hejtmanky pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO), že bude snazší se v číselných položkách zorientovat i pochopit souvislosti.

Jako novinka rozpočtu se začíná uplatňovat takzvaný semafor, kdy plánované výdaje nesou barevné označení. Červené jsou takové, které vlastně není možné ovlivnit, u oranžových by to sice šlo, avšak není to žádoucí, protože jde o peníze na podporu rozvoje regionu. Třetí skupinou jsou výdaje označené zelenou barvou – takové, které lze redukovat v případě neočekávaného propadu příjmů. Podle Kovácsových slov jde o přípravu na hubenější roky – náměstek v té souvislosti připomněl období 2009/10 – aby se pak v případě, že by bylo k dispozici méně peněz, nemuselo škrtat živelně. 

Motorka. Ilustrační foto.
Motorkářské oslavy v Praze podpoří Středočeši deseti miliony

Novinkou v rozpočtu je také začlenění 50 milionů z poplatků za znečišťování ovzduší, které mají být investovány do obnovy kanalizační sítě v obcích. Nejde sice o novinku, ale zařazení do rozpočtu má více zviditelnit, že na tento účel kraj posílá mnohem více peněz než jen v rámci 60milionového infrastrukturního fondu.

Proti minulosti se mění plán investic, kdy rozpočet pracuje se zásobníkem projektů a ne s penězi na jasně dané akce. Má to řešit dřívější problémy spojené se situací, kdy se nějakou akci nepodařilo připravit. Radní Josef Řihák, který má nově investice a veřejné zakázky pod palcem, připomněl, že investice připravují konkrétní odbory krajského úřadu, které spravují příslušné oblasti – a kdo bude lépe připraven, tomu se akce bude realizovat dřív. 

Řihák také konstatoval, že se jako manažer snaží nastavit lepší komunikaci mezi odborem krajského investora a ostatními odbory. Budou se měnit i směrnice, a to i s ohledem na zkušenosti s tím, jak postupují jiné kraje „Čerpání daleko, daleko zlepšíme,“ slíbil Řihák s poukazem na letošní skutečnost: v plánu 1,1 miliardy korun, uděláno za 180 milionů. Co se stihnout nepodařilo, zůstává podle Kovácsových v zásobníku; nic podstatného vlastně nově nepřibylo. Martin Macháček (STAN) vysekl svému nástupci na investicích Řihákovi poklonu, že se mu podařilo prosadit personální změnu na odboru krajského investora. Naznačil, že on měl stejný cíl, avšak nedostal příležitost.

Rozpočet Středočeského kraje na rok 2018 schválili zastupitelé 33 hlasy. Třiadvacet volených zástupců občanů se hlasování zdrželo; proti nebyl nikdo.