Na libčické obvodní oddělení se obrátila 85letá žena, kterou mezi 20. únorem a 5. březnem opakovaně navštěvoval neznámý muž, který jí vytrvale nabízel rekonstrukci přístupové cesty na jejím pozemku. Nakonec to skončilo škodou převyšující třicet tisíc korun, připomněla policistka Jana Dětská.

Dotyčný nejprve za svou práci požadoval několik tisíc korun – když mu však žena oznámila, že peníze nemá, jeho aktivita nepohasla. Po několika dnech se objevil znovu – s nabídkou, že pracovat bude zadarmo, avšak potřeboval by dva tisíce na materiál. „Za ženou šel do garáže, kde si všiml starého banja a motorové pily. Požádal seniorku, zda by mu banjo nepůjčila – že jeho dcera má narozeniny a on by jí rád zahrál a následující den by banjo vrátil. Zároveň nabídl, že s sebou vezme i benzinovou pilu, kterou doma opraví a přinese spolu s banjem,“ přiblížila Dětská vývoj událostí.

S tím, jak pochodil, musel být návštěvník navýsost spokojený. Skutečně odnesl, o co si řekl – a to v rovněž půjčené kolečkové tašce. Navíc dostal i devatenáct stovek na nákup materiálu. „Během týdne se opět dostavil za poškozenou, od které si půjčil sekačku na trávu – aby ji mohl dle svých slov vyměnit po dobu práce v zastavárně za sbíječku. Jelikož ji neměl jak odvézt, žena mu ještě dala sto korun na taxík,“ doplnila Dětská.

Když se pak stejný muž dostavil znovu, omlouval se, že neměl čas, a snažil se vetřít do domu. To ale žena odmítla – s tím, že požaduje vrátit peníze i všechny věci. Pak dotyčný odešel – a zdá se, že natrvalo: už se neukázal. V souvislosti s tímto případem hledají policisté čtyřicátníka snědé pleti, který je poněkud při těle a měří asi 170–175 cm. Jeho popis dále připomíná černé kudrnaté vlasy s vysokým čelem. Většinou nosil černou montérkovou kombinézu, naposledy ale přišel v červených teplákách a černé bundě. 
„Pachatel může být v případě dopadení a odsouzení potrestán až dvouletým trestem odnětí svobody,“ poznamenala Dětská.

Policie varuje před nezvanými hosty
Zvláště na seniory mají spadeno různí vykukové, kteří si dokážou vymyslet rozmanité historky. Rádi se vydávají třeba za pracovníky pojišťovny, vodárny, plynárny, energetické firny, ale třeba i zástupce loterií, zásilkových obchodů nebo podomní prodejce. Snaží se dostat do bytů či domů – přičemž jejich cíl je jasný: připravit důvěřivé občany o úspory, cenné věci a šperky. Pro případ podobných návštěv policie radí: 

- Neotevírejte dveře, dokud si nejste jisti, že člověka za nimi znáte
- Všímejte si pohybu osob, které nabízejí různé zboží a nevyžádané služby
- Nepřechovávejte doma více peněz v hotovosti či cenné věci
- Nenechávejte peněženku, doklady či klíče nikde bez dohledu
- Nechlubte se svým majetkem
- Nepůjčujte peníze cizím lidem, nedávejte zálohy podomním prodejcům ani jiným osobám, které se představí jako zástupci firem
- Pokud pracovník firmy přijde, chtějte po něm nějaký průkaz totožnosti
- Mějte důležitá telefonní čísla poblíž vašeho telefonu
- V nebezpečí ihned zavolejte na tísňovou linku 158

Ohořelý nákladní automobil v Kladně po explozi baterií.
Z kladenské Poldovky se ozývaly exploze, shořela dvě auta a sanita se vybourala
Exploze usmrtila 6 lidí, dva jsou těžce zraněni.
Hlavní obava: Neskončil tam známý?