„Toto setkání na počest památky prezidenta Václava Havla by mělo obrátit pozornost k tomu, že prezidentská funkce se dá vykonávat s noblesou a slušným způsobem,“ upozornil jeden z organizátorů akce Michael Pánek, že nepůjde jen o vzpomínkovou akci. Chystá se setkání s přesahem do současnosti, kdy je aktuální kampaň předcházející prezidentským volbám.

Že právě tak svá slova mínil, potvrdil Pánek svými dalšími slovy, kdy postavil do kontrastu dva přímé přenosy: projev Václava Havla pronesený před americkým Kongresem v roce 1990 a vulgární slova Miloše Zemana v Českém rozhlasu. Své představy o tom, jak by měla budoucí hlava státu vystupovat, tak dal jasně najevo srovnáním celosvětově nejsledovanějšího státnického vystoupení prezidenta Havla a výrazy pronesené jeho nástupcem úřadujícím v současnosti.

Ten se do veřejnoprávního rádia nerozpakoval upozornit na vyjadřování svých politických oponentů a vysvětloval, proč neudělí vyznamenání punkovým hudebnicím protestujícím v chrámu proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi – přičemž jako argument využil i překlad názvu jejich uskupení Pussy Riot vyřčený bez cenzury a bez příkras. Rozruch, který to vyvolalo, vedl k ukončení tradice prezidentských vystoupení ve stylu Hovorů z Lán.

Členové Švejk-bandu, kteří si v v tomto období říkají Staročeští koledníci, vystoupili v sobotu na berounském náměstí v rámci programu vánočních trhů.
Zpívejte koledy i naše písničky, zněla výzva adventním Berounem
Ilustrační foto
Praha je na špici evropské ekonomiky, střední Čechy se drží za ní