Už pohled na vodu s dobrou průhledností při vlastních odběrech vzorků podle jeho slov napověděl, že výsledky budou většinou příznivé. Toto očekávání pak potvrdily i laboratorní rozbory. „Voda na všech sledovaných profilech na přehradní nádrži Slapy i ve středočeské části přehradního jezera Orlík má výbornou kvalitu,“ uvedl Mandík na adresu tradičně nejnavštěvovanějších lokalit. „Tomuto stavu rozhodně nahrává i současný vývoj počasí, kdy nepanují ještě výrazně teplé dny – a častější přeháňky v posledním týdnu vyčistily i hladiny vodních ploch od všudypřítomného pylu,“ doplnil. Připouští, že v některých lokalitách se již objevily sinice, avšak jejich počty jsou zanedbatelné a kvalitě vody nijak zásadně neovlivňují.

Policie hledá majitele odcizených věcí.
Zloději ukradli věci za téměř dva miliony. Policie hledá majitele

Mírně zhoršenou kvalitu vody kvůli zvýšenému výskytu fytoplanktonu zaznamenávají oblasti Nymburska, kde jde o jezera Ostrá a Poděbrady, a Prahy-východ – tam se jedná o jezero Konětopy a koupaliště Vyžlovka; podobné je to rovněž na koupališti v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Shodně však platí, že jedinou „závadou“ je snížená průhlednost vody: při koupání to však nepředstavuje žádné riziko. Jedničku nicméně taková voda už dostat nemůže a na pětibodové škále je hodnocena stupněm 2 – zhoršení smyslově postižitelných vlastností vody.

Žena regionu - 10. ročník: ze slavnostního galavečeru s vyhlášením výsledků v hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu ČR v Praze.
Výjimečné ženy lze pochválit nominací na ocenění