Ukazují, že ačkoli je Středočeský kraj nejlidnatějším ze všech krajů, v počtech pacientů s lupénkou, jež VZP jako největší ze zdravotních pojišťoven evidovala v roce 2018, je až na třetím místě: za Prahou a Ústeckým krajem.

„VZP zveřejňuje tyto informace při příležitosti Světového dne lupénky, který připadá na 29. října,“ konstatovala Navrátilová. Psoriáza postihuje muže i ženy všech věkových kategorií.

Ve středních Čechách loni VZP evidovala 5168 pacientů s lupénkou, za jejichž léčbu zaplatila dohromady 58,671 milionu korun. Péče o jednoho tedy v průměru vyšla na 11 353 Kč. Zajímavé je v té souvislosti srovnání s Prahou: náklady na 6906 pacientů se vyšplhaly na 82,509 milionu, což dělá průměr na hlavu 11 947 Kč.

Dalo by se tedy usuzovat, že v metropoli se pacientům dostává poněkud nákladnější péče. Celorepublikově VZP evidovala 48 899 pacientů a celkové výdaje přes půl miliardy; 544,895 milionu korun. Péče o jednoho tedy pojišťovnu v průměru přišla na 11 143 Kč.

Ilustrační foto.
Žloutenka číhá na příležitost až padesát dnů

„To, že se průměrné náklady na péči o jednoho klienta v různých regionech liší, často i významně, je vesměs způsobeno nerovnoměrným rozprostřením těch nejzávažnějších případů,“ zdůraznila Navrátilová k nepřehlédnutelným rozdílům. „Větší počet pacientů, jejichž stav vyžaduje velmi drahou biologickou léčbu, logicky výrazně vychýlí i průměrné náklady,“ vysvětluje.

Celkové náklady však citelně rostou rok od roku; za čtyři roky stouply v celostátním měřítku o 123 milionů (od roku 2015 se tedy zvýšily skoro o třetinu, když počet pacientů se výrazně nemění a zůstává stabilní na úrovni kolem 49 tisíc). Podle Navrátilové právě proto, že se v praxi stále více uplatňují nejmodernější přípravky – takzvaná biologická léčba.

O lupénce se hovoří jako o onemocnění kůže – červená šupinatá ložiska se však mohou objevit třeba i na nehtech – nicméně s ní mohou souviset také další choroby. Pacienty může ohrožovat cukrovka, postižení srdce nebo kloubů. Spouštěčem nemoci mohou být jednak dědičné dispozice, ale také třeba stres či prodělané infekční onemocnění; dokonce i některé léky.

Podle odhadů odborníků je počet lidí s projevy onemocnění výrazně vyšší než počet evidovaných pacientů; zřejmě je řada těch, kteří se prostředky klasické medicíny neléčí. Někteří zřejmě sázejí na volně prodejné přírodní produkty – a případně i marihuanové masti vlastní výroby.

Ilustrační foto.
Lákat pracovníky nemocnic zamýšlí kraj osmi miliony