VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za tři měsíce hygienici zavřeli tři stravovací provozovny

Střední Čechy – Na první pohled huj – a v zázemí, kam se návštěvník nedostane, někdy spíše fuj. Takové dojmy mohli získat členové týmu odboru hygieny výživy středočeské hygienické stanice, když se v uplynulých týdnech vydávali na kontroly provozoven stravovacích služeb.

18.4.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační snímek Foto: Deník / Vít Šimánek

Nádobí bylo i na zemi

Kápli jak na nedostatky, které mohly být chvilkovým pochybením, tak i na poměry, které v profesionální kuchyni zaskočí. Například při návštěvě podniku na Benešovsku je přivítaly neumyté gastronádoby, kastroly se zbytky pokrmů a další pomůcky rozložené po pracovních stolech, na židli i podlaze, kde navíc stály rozmanité kbelíky, plechovky, přepravky, otevřené nádoby s odpadem – a mezi tím i originální balení potravin. Přímo na podlaze byla také odložena část umytého nádobí.

Bez pokuty a nařízení okamžité sanitace celé provozovny se to neobešlo – nebyly to však ty nejzávažnější poměry, s nimiž se hygienici v kraji setkali. Během prvního čtvrtletí dokonce tři podniky zavřeli. Příkazů k sanitaci vydali od ledna do konce března celkem 16 – a třikrát bylo třeba přivolat i deratizační firmu, sdělila Deníku Dana Šalamunová ze středočeské hygienické stanice. „Vyřazení nevyhovujících potravin ze stravovací služby nařídili v 17 případech,“ doplnila. K opakujícím se pohřeškům patří pochybení v označování polotovarů.

Bohužel není ojedinělá ani nedostatečná úroveň provozní hygieny. Vedle zjevně dlouhodobě zanedbávaného úklidu se opakuje často přímo tristní stav zázemí pro personál: šaten, toalet či míst určených k mytí.

Desítky stížností lidí

Pracovníci hygieny přitom mohou potvrdit, že zákazníci si nenechají všechno líbit. Do dvou ze tří uzavřených provozoven se vypravili právě na základě udání. Podnětů občanů prověřovali za první tři měsíce roku 78, přičemž v 53 případech došlo právě na hygienickou kontrolu (pětadvacet záležitostí pak hygiena předávala dalším orgánům; šlo o věci mimo její kompetenci). Tím, co kontrolovali sami, byly především stížnosti na svinčík, na zdravotní obtíže strávníků nebo špatnou kvalitu jídla; nespokojení občané také poukazovali na nedodržování zákazu kouření. A jen při kontrolách provedených z podnětu stěžovatelů padlo 27 pokut v celkové výši 114 500 Kč.

Celkově ale středočeští hygienici rozdali do konce března 291 finančních sankcí – dohromady za 704 tisíce korun. Dvanáct pokut mělo souvislost s uplatňováním protikuřáckého zákona, uvedla ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. Jejich součet se vyšplhal na 54 tisíc.

Zaměří se na stánky

V provozovnách stravovacích služeb bylo provedeno celkem 665 kontrol, konstatovala Šalamunová. Šlo nejen o restaurace, ale i firemní kantýny a vývařovny zařízení sociálních služeb. Aktuálně se hygienici začínají více zaměřovat také na stánkový prodej. I během prvního čtvrtletí však vyrazili na 24 kontrol stánků s občerstvením na jednorázových akcích. Padly při nich tři pokuty.

Opatření středočeských hygieniků v prvním čtvrtletí - Okamžité uzavření provozovny: 3
- Pozastavení výkonu činnosti: 6
- Nařízení sanitace provozovny (důkladný úklid): 16
- Nařízení deratizace (hubení hmyzu či hlodavců): 3
- Nařízení likvidace potravin jiných než bezpečných: 12
- Vyřazení potravin z použití ve stravovací službě (neoznačené nebo „prošlé“ produkty): 16

Nedostatky odhalené středočeskými hygieniky v provozovnách stravovacích služeb:- Pochybení v označování polotovarů a rozpracovaných výrobků: 33 procent
- Závažné nedostatky týkající se oblasti provozní hygieny: 27 procent
- Porušování obecných požadavků na potravinářské prostory: 23 procent
- Nerespektování povinnosti informovat o alergenech: 8 procent
- Chyby v prevenci bezpečnosti potravin (takzvané kritické body): 7 procent
- Klamání spotřebitele, záměna surovin: 3 procenta

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Autor: Milan Holakovský

18.4.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 8 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 8000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘI - Místo výkonu práce: Beroun. Požadavky: nutná praxe a víceletá zkušenost. Kontakt: telefonicky.. Pracoviště: Ladislav mešter - restaurace železná, 266 01 Beroun 1. Informace: Mešter, Machačová, +420 730 824 620. Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování PROVOZNÍ DĚLNÍCI VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 13. Poznámka: PROVOZNÍ DĚLNÍCI VÝROBY - místo výkou práce: Loděnice.. Pracoviště: Gz media, a.s., Tovární, č.p. 340, 267 12 Loděnice u Berouna. Informace: Iveta Bodnarová, +420 311 673 319. Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 20 000 Kč Technici elektronici přístrojů, strojů a zařízení ELEKTRONICI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ELEKTRONICI - Místo výkonu práce: Králův dvůr. Náplň práce: seřizování a opravy výrobních agregátů, provádění preventivní údržby, programové úpravy řídicích systémů, diagnostika závad strojního zařízení, návrh a instalace elektronických zařízení, opravy analogové a digitální techniky. Požadavky: SOU/SŠ elektronického zaměření, vyhláška č..50/1978 sB § 6, znalost řídicích systémů Simatic, případně jiných systémů PLC, dobrou orientaci ve slaboproudé elektrotechnice, spolehlivost, samostatnost, důslednost. Doplňující informace: nástup možný ihned/dohodou, pracovní poměr na dobu určitou 6 měsíců, po zaškolení na dobu neurčitou. Zaměstnanecké výhody: stravenky, prémie. Kontakt: telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Bilstein cee a.s., Na Louce, č.p. 97, 267 01 Králův Dvůr u Berouna. Informace: Jitka Kutzendorferova, +420 607 037 126. Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování PROVOZNÍ DĚLNÍCI VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 29. Poznámka: PROVOZNÍ DĚLNÍCI VÝROBY - místo výkonu práce: Tovární 340, 267 12 Loděnice, výhody - dotované závodní stravování. Pracoviště: Gz production, s.r.o., Tovární, č.p. 340, 267 12 Loděnice u Berouna. Informace: Iveta Bodnarová, +420 311 673 311 9.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokej - ilustrační snímek

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Fotbal - ilustrační snímek

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Investice do středočeských nemocnic vyjdou na 76,5 milionu korun

Střední Čechy - Do středočeských nemocnic poputují investice ve výši 76,5 milionu korun, rozhodli radní Středočeského kraje, a to ještě tento rok. „Za tyto peníze nemocnice pořídí přístroje, zdravotnickou techniku, lůžka, nábytek, opraví komunikace, zrekonstruuje se ústavní jídelna nebo trafostanice. Veškeré investice jdou do nemocnic ještě v letošním roce,“ zdůraznila hejtmanka kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Uklidnit lidi a zapojit je do práce. To je úkol operátorů linky 155

Střední Čechy - Až 1500 hovorů denně ve dvanáctihodinových směnách. To je práce desítky dispečerů tísňové linky středočeských záchranářů. Týmu sedícího na záchranné službě v Kladně ve velké místnosti, jejíž moderní vybavení by si laik snadno spletl… třeba s Řízením letového provozu.

Dobrovolným hasičům chce kraj přispět hlavně na dopravní auta

Střední Čechy - Radovat se mohou dobrovolní hasiči z měst i obcí v řadě koutů středních Čech. Bude se nakupovat - a někde i stavět. Na cestě jsou miliony korun z evropských fondů na pořízení nových cisteren i na úpravy zbrojnic, oznámilo před pár dny ministerstvo pro místní rozvoj.

Kormaník: Středočeská základna roste

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Dvanáct let je Milan Kormaník šéftrenérem mládeže Středočeského fotbalového svazu. Je tak nejfundovanější osobou, která může nastínit, zda má fotbal s mládežnickou základnou problémy a zda nevymírá. Zkušený trenér se domnívá, že situace kritická není. Alespoň v centrální části Čech.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT