V nabourané octavii utrpěli vážná zranění muž středního věku a jeho partnerka; žena měla dokonce zlomenou páteř. Jejich osmiměsíční syn, kterého záchranáři na místě nehody resuscitovali, zemřel po převozu do nemocnice. Vazebně stíhanému řidiči jiného auta Martinu K., který podle výsledků policejního šetření tuto tragédii způsobil, ve středu Krajský soud v Praze vyměřil devítiletý pobyt za mřížemi. Ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Verdikt trestního senátu Ivo Zelinky však není pravomocný. Konečné slovo bude mít až pražský vrchní soud. Bezprostředně po vyhlášení rozsudku, jehož součástí je i rozhodnutí o zákazu řízení v trvání devíti let a o povinnosti nahradit škodu blížící se půl druhému milionu, totiž Martin K. podal odvolání. Obhájce Petr Novotný se odvolací senát zřejmě bude snažit přesvědčit ke změně kvalifikace: namísto obecného ohrožení, u něhož v případě smrtelného následku stanoví trestní zákoník sazbu odnětí svobody na osm až patnáct let, vidí ve smutné události podstatně mírněji trestané usmrcení z nedbalosti.

Ilustrační fotografie.
Násilníci, třeste se: učitelé mají k ruce Jakuba

Martin K. (který byl v minulosti souzen za vydírání bývalé přítelkyně a také přišel o papíry kvůli řízení pod vlivem alkoholu) řídil osudného 28. prosince 2016 vůz bez sjednaného povinného ručení. Jeho jízda po dálnici D10 ve směru od Prahy na Mladoboleslavsko skončila nedaleko městysu Brodce. Státní zástupce Tomáš Milec uvedl, že obžalovaný zprava předjel Škodu Octavia jedoucí v levém „rychlém“ pruhu a takzvaně ji vybrzdil: zařadil se těsně před ni a dupl na brzdu. 

Tři řidiči jedoucí za octavií stačili zareagovat a strhli řízení, čtvrtý už ne: do octavie zezadu narazil šofér audi. Přesné okolnosti dění na místě nehody se v jednací síni staly předmětem dohadů, soudce Zelinka však neměl pochybnosti. Co a jak se odehrálo, ukázal záznam z kamery v autě blížícího se k místu nehody.

Ilustrační foto.
Po zákazu průjezdu kamionů provoz prořídl. Viditelně